Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес – 25 aприл 2023 г.

В дъждовния 25 април „България днес“ дава топлина с хубава българска музика, актуална информация и вести, свързани с българите по света. Информираме ви за две любопитни събития от културния живот в София и ви срещаме със виртуозния саксофонист Владимир Кърпаров, който се завръща от Берлин, за да представи авторска музика с Биг бенда на БНР. Водещ на броя е Елена Каркаланова. 

00:50 - Новини 

07:56 - Прогноза за времето в България и по света 

13:27 - Вести от и за българите по света: 

- Българите в югозападната ни съседка искат да участват в конституционните промени в Северна Македония;

- Македонската прокуратура привика на разпит български активист в Охрид; 

- В Белград обсъдиха проблемите на българското малцинство в Сърбия;

- „Малкият свят, Големият свят“- поетична вечер и откриване на изложба в Българския културен институт в Берлин /26 април/;

- Вълнуващата „Приказка за България“ от Атина до Пловдив.

28:48 - Защо старинната техника на дантелата продължава да свързва хората в дигиталния 21-ви век - разказва доц.-д-р Ива Кюркчиева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, ръководител на проекта "Дантелата в съвременността - връзка между два континента" 

40:47 - Владимир Кърпаров за докосващите истории, които разказват пиесите в авторския му албум „Иглика“ и предстоящия концерт в Първо студио на БНР на 27 април 

53:30 - Песен на деня: "Учи ме, майко, карай ме" - стара фолклорна песен в авторски аранжимент на Владимир Кърпаров

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в платформата за подкаст на БНР - "Бинар"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00