Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На международния театрален фестивал в Единбург:

Английска постановка разказва за спасяването на българските евреи

Джоузеф Кулен: Важно е да помним спасяването на българските евреи като пример за противопоставяне на Холокоста

Снимка: outoftheforesttheatre.com

Единбургският международен театрален фестивал е ежегодно събитие, което се провежда от 1947 година в последните три седмици от месец август. В него участват някои най-добрите артисти в областта на сценичните изкуства. Повод да обърнем внимание на тазгодишното издание са… важни страници от българската история, претворени в театрална постановка – "Краткият живот и мистериозната смърт на Борис III, цар на българите". Автор на пиесата е англичанинът Джоузеф Кулен, който изпълнява и централната роля в нея.

"Роден и израснал съм в Съмърсет – графство на около 120 мили от Лондон. Произхождам от семейство на земеделци и работници. Моя мечта е да играя пред публика, но не е задължително да имам специална сцена – разказва за себе си Джоузеф. – След 8 години в Лондон се върнах в Съмърсет, където искам да сбъдна своя мечта – да подаря на местните, които нямат възможност да пътуват до големия град, място, на което да им разказваме истории. Да излезем с колегите ми от трупата пред тях дори на полето, в някое училище, а защо не и в местната кръчма."

Докато е в Лондон, Джоузеф работи като сценарист и актьор в различни пиеси, но постановката за спасяването на българските евреи е първата, посветена на епизод от българската история, в която играе като част от независимата трупа "Out of the forest". Зад гърба си трупата има още две реализирани пиеси, посветени на актуални въпроси, свързани с политиката и феминизма днес.

Важен фрагмент от пиесата, която създава англичанинът, е свързан с усилията, които българският монарх Борис III, правителството и Българската православна църква полагат за спасяването на евреите, които след 1940 година се намират на територията на Царство България.

Една от книгите-вдъхновение за Джоузеф при работата върху пиесата е "Корона от тръни" на българския писател Стефан Груев – син на началника на кабинета и един от най-доверените хора на Царя – Павел Груев. Получава я от своя приятелка Саша, съсценарист на пиесата.

"Работата по тази пиеса беше важна за нея, тъй като тя използва проучването, за да опознае културата и историята на страна, от която са нейните баба и дядо, но в която тя никога не е живяла. От историите, които е слушала като дете, България за нея е някаква далечна страна от приказките" – сподели Джоузеф в интервю за Радио България.

Освен "Корона от тръни" Джоузеф и Саша прочитат книгата на Михаел Бар-Зоар, озаглавена "Извън хватката на Хитлер", а по-късно и автобиографията на Цар Симеон Втори – "Една необикновена съдба", от която черпят информация за събитията след 1943 година и кончината на Цар Борис III – моментът, в който е сложена точка на драматургичното произведение.

Музиката има важна роля при изграждането на пиесата и се базира както на български, така и еврейски народни песни. Въпреки това от трупата са категорични, че разказват българска история, случила се като пример как може да се противопоставиш на Холокоста.

Тъй като е невъзможно актьорите да се превъплътят във всички личности, допринесли за спасяването на българските евреи от "лагерите на смъртта", сценарият налага един от тях да бъде олицетворение на цяло съсловие:

Джоузеф Кулен

"В нашата пиеса представяме митрополит Стефан (софийски митрополит от 1922 до 1948 година и екзарх на Българската православна църква от 1945 до 1948 година, който е противник на антисемитските закони, въведени у нас и е един от хората, предотвратили една от депортациите на евреите от територии на Царство България – бел. авт.). Има още много духовници, които играят важна роля по това време, но няма как да включим всички в една постановка. Трябваше да се постараем едва един персонаж да изиграе ролята на цялата Българска православна църква."

Актьорът, който се превъплъщава в ролята на Цар Борис III, знае, че освен героичната история за спасяването на близо 50 000 човешки живота, съществува и друга – трагична, която засяга паметта за 11343 евреи, които се намират на територията на Македония и Беломорска Тракия (новоприсъединени територии към Царство България по време на Втората световна война, в които българските власти въвеждат българско законодателство, но нямат възможност да вземат напълно самостоятелни решения. Те се вземат след съгласуване с Германия). Въпреки това, Джоузеф е категоричен, че е изключително важно да помним събития като спасяването на българските евреи, защото най-често почитаме загубата, а не моменти като този, когато хората са се противопоставили на антихуманната политика на чужд диктатор с риск за живота си.

В пиесата е пресъздаден образът и на друга знакова личност, изиграла роля за спасяването на българските евреи – министър-председателя Богдан Филов:

"Трудно е да решиш как точно да изиграеш подобна фигура, така че да останеш максимално близо до светлината, в която е представен в историята. Постарали сме се образите, в които се превъплъщаваме да са максимално исторически достоверни. По време на пиесата, се опитваме и да правим някои уточнения - защо действието се развива именно така и какво предстои.“

Какво предстои за талантите от трупата с интригуващото име "Out of the forest" след участието им на фестивала в Единбург – това е въпрос на бъдеще.

Вижте също:

Снимки: outoftheforesttheatre.com


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20