Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За свойствата на лечебната кал или „черното злато“ на Поморие

Снимка: Rawpixel

Лиманната кал, извличана от Поморийското езеро, е с хилядолетна история. Първите данни за природния феномен и лечебните му свойства датират от 547 г. пр. Хр.. Траките са го наричали „Свещеното езеро на трите нимфи“.В наши дни калолечебният център на специализираната болница по рехабилитация в близкия град Поморие привлича над 10 хиляди пациенти годишно. Те пристигат именно заради поморийската кал, която лекува плексити, дископатии, радикулити, артрози и други нарушения на опорно-двигателния апарат. Но поморийската кал е най-известна със своя ефект върху репродуктивната система. "Мога да кажа, че ние имаме повече бебета от всички инвитро центрове, събрани накуп в цяла България", обяснява д-р Георги Продромов, който от 40 години работи в санаториума в интервю на Даниела Костадинова от БНР-Бургас.

Лечебната кал се получава от едно водорасло, което в края на юли и началото на август пада на дъното на езерото. И в комбинацията със зоо- и фитопланктон, при анаеробен, т.е. безкислороден начин на гниене, езерото произвежда едва 1 милиметър калолечебен слой годишно. „Освен това, калта съдържа всички женски яйчеви хормони, както и мъжкия тестостерон“, казва д-р Продромов и добавя:

"Начините за ползване на калта са следните: първо, имаме апликация, т.е. завива се с кал цялото тяло с температура 37-38 градуса. Имаме и кални вани – това е водата от езерото плюс кал. За млади жени с репродуктивни проблеми, освен калта, която е на тялото, поставяме във влагалището кал със всичките активни съставки и противовъзпалителни лекарства. Така се  атакуват възпаленията и дисфункциите на яйчника. Имаме също и солени вани – тях ги ползваме за по-щадящи процедури.“

Поморийската кал не се препоръчва в никакъв случай при онкоболни и пациенти с разширени вени, високо кръвно или сърдечни проблеми. 

А какво да кажем на хората, които се мажат с лечебната кал на брега на Поморийското езеро и дали може да очакват същия лечебен ефект, както в санаториума?

"Когато е изложена на светло, калта се окислява и след 2 часа става сива, т.е. вече не е черна, което означава, че тя губи своите свойства. Трябва да се съхранява при определена температура, да няма пряко слънчево осветление, иначе хормоните в нея изчезват. Половин час след като се намажат съответните участъци на тялото, калта започва да засъхва и трябва веднага да се измие" – препоръчва д-р Продромов.

Калолечението може да се използва също и като превантивна мярка за задържане на процесите на дегенерация на ставните заболявания, научаваме от директора на санаториума в Поморие д-р Маргарита Михайлова:

"Имаме много пациенти, които дошли на време и насочени от специалисти, си отложиха и дори си отмениха смяната на ставите или операцията на дискова херния. Тези операции водят до усложнения и са много по-скъпи, отколкото едно профилактично лечение."

От Специализираната болница за рехабилитация в Поморие отдавна настояват за приемането на Закон за съхранение на калонаходищата в България. Този закон е много необходим и належащ, защото заради редица изменения и човешка намеса, всяка година намалява солеността на Поморийското езеро, а с това се унищожава и най-голямото му богатство – лечебната кал.

Вижте още:

Текст: Венета Николова /по интервю на Даниела Костадинова от БНР-Бургас/

Снимки: Rawpixel, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50