Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес – 2 август 2023 г.

Език свещен на моите деди ...
ох, аз ще те обриша от калта
и в твоя чистий бляск ще те покажа,
и с удара на твойта красота
аз хулниците твои ще накажа.

С тези думи Патриархът на българската литература Иван Вазов описва през 1883 г. българския език и заветната роля на пазителите му. Днес, 140 години по-късно, в студиото на Радио България разговаряме с един от последователите на делото му. Специален гост в предаването „България днес“ на 2 август е Гергана Христова, основател и директор на Българското училище „Пейо Яворов“ в Милано, Италия. Самата тя напуска родината през 2001 г. и в продължение на десетилетие „очаква“ откриването на родно школо в италианския град, където с удоволствие да упражнява професията си на българист. И както в народната приказка за неволята – чакала, чакала … и през 2014 г. сама го създала.

Гергана Христова в студиото на Радио България / Снимка: Весела Кръстева

На прага на юбилейната десета годишнина на училището с Гергана Христова говорим за образованието на българчетата в чужбина, за езика, за волята и мотивацията на родителите да пазят България в съзнанието на децата си и за ролята на държавата в тази мисия. Водещ на днешната програма е Весела Кръстева. Приятно слушане!

1.58 - Новини от България

8.23 - Прогноза за времето у нас и по света

13.20 - За образованието и българския език с любов: Специален гост на Радио България е Гергана Христова – основател и директор на Българското неделно училище „Пейо Яворов“ в Милано, Италия

58.48 - „Песен на деня“ – Тази вечер с концерт в Лятно кино "Орфей" в Пловдив група Тоника СВ ще зарадват своите почитатели. А днешното издание на „България днес“ ще завърши с песен от новия им репертоар - „Аз и ти“

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР - "Бинар".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00

България днес - 5 юли 2024 г.

В най-хубавия ден от седмицата – петък – се отдаваме на приятни срещи в "България днес" и мечти за морския бриз…. От Емилия Юкер ще разберем как Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се подготвя за второто издание на..

публикувано на 05.07.24 в 19:00

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00