Световният шампион сред пицарите още не може да осъзнае какво му се е случило. Светослав Митев е само на 23, живее в Шумен и доскоро е работил като най-обикновен разносвач на пици в местно заведение. Ала съдбата е пълна с обрати, понякога и добри. Преди дни младият българин беше удостоен с високото отличие на Pizza World Cup 2023, чието 21-во издание се проведе в Рим. В тазгодишната надпревара са участвали около 180 пицари от цял свят.Светослав Митев е бил единственият българин и е станал победител с единодушното решение на 20-членното жури.
"Идеята ми беше да съчетая вкусовете на две държави и да направя от два различни продукта нещо общо. Продуктите бяха италиански доматен сос и италианска прясна моцарела. Добавих българска тученица с български еленски бут, българско козе сирене с трюфели. Накрая добавих сладко от люти чушки, годжи бери и тиквени семки. Сладкото се съчета с вкуса на козето сирене и нещата се получиха доста добре. А българският продукт, който най-много изпъкна, според мен, беше тученицата, защото те не бяха срещали нещо подобно в пиците" – каза Светослав Митев в интервю на Стоян Стоянов от БНР- Шумен.
Преди три години Светослав започва работа като шофьор разносвач в шуменска пицария. Кулинарният му талант обаче бързо го вкарва в кухнята.
"Докато оправях поръчките, наблюдавах в кухнята какво се случва, дори имах проблеми, защото бърках адреси, поради тази причина. Но за мен беше по-интересно какво се случва в кухнята. Мина време и ми предложиха като на шега да помагам в кухнята, защото имаха нужда от готвачи. Така започна всичко" – спомня си Светослав. Малко по малко работата го поглъща и се превръща в страст.
Младият българин навлиза в необятния свят на пицата, чете и прави проучвания, започва сам да отглежда жив квас и да се усъвършенства. А това, че си „самоук“ майстор може би си има и своите предимства. Повечето конкуренти на Светослав в Pizza World Cupса завършили престижни кулинарни колежи, окичени са с международни призове и с многогодишен опит зад гърба си. Ала не те, а нашето момче е признато за майстор на класическата пица за 2023-та:
"Направи ми впечатление, че хората, които знаят и могат, в стремежа си да покажат това претрупват нещата и когато ти донесат парче от тяхната пица, ти виждаш, че е със супер много продукти, които са правилно съчетани, но ти не знаеш кое да опиташ първо. Докато според мен, трябва от едно парче да се усеща вкусът на цялата пица. И другото е, че много малко състезатели се сетиха да предложат напитка. Аз съчетах моята пица с български Мавруд от 2019 г., който е с три български награди и доста добре се съчетаха заедно."
Младият българин е имал само 12 минути на разположение, за да шашне журито със своите умения. "Целта ми беше да не се изложа и да представя страната ни. Не съм очаквал, че ще спечеля, все пак аз съм на 23. Исках просто да събера опит“ -признава Светослав. И допълва, че от сега се готви за следващия световен шампионат по пица.
"Надявам се догодина да мога да представя България с римски стил пица. За разлика от класическата пица, която е с тънка коричка, хрупкава и кръгла, римската е продълговатата, тя е с по-висока хидратация на тестото. Още по хрупкава става от класическата, защото има специални техники в самото приготвяне на тестото. И искам да изучавам следващите категории в пицата, като пица Романа, пица Наполетана, има пица без глутен... Надявам в следващите години да се развивам в тази насока" – казва в заключение Светослав Митев.
Вижте още :
Текст: Венета Николова /по материал на Стоян Стоянов от БНР-Шумен/
Снимки: Българска Асоциация на Пицарите, БТА, БНР ШуменВ „България днес“ отбелязваме Деня на християнското семейство - 21 ноември с разговор-прозрение на Дарина Григорова с отец Сергий Павлов, предстоятел на храма „Успение на Пресвета Богородица“ в столицата за любовта, семейството и изкушенията на делника...
В петък вятърът от юг ще се усили и ще бъде умерен и силен, в Предбалкана и в близост до северните склонове на планините от Южна България – бурен. Облачността ще бъде разкъсана, значителна над западните райони, но следобед от северозапад бързо ще започне..
От следващата учебна година профилираната гимназия с интензивно изучаване на румънски език "Михай Еминеску" може да бъде преместена в сграда в центъра на София, съобщи БТА. Като възможна нова локация се обсъжда част от сградата на Професионалната гимназия..
От следващата учебна година профилираната гимназия с интензивно изучаване на румънски език "Михай Еминеску" може да бъде преместена в сграда в центъра на..
В Деня на християнското семейство, в брой 27 на предаването, слушайте: Какви неразказани френско-български истории разказва българското..
Френско-българска търговска и индустриална камара днес организира посрещане на новото божоле в София. По стара френска традиция всяка година в третия..