Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Декемврийската празнична броеница започва с дните на светците Варвара, Сава и Никола

Снимка: архив

Започва поредица прекрасни декемврийски празници, които ще ни отведат до светлините и споделените мигове на уют и обич, споделени с най-близките ни в Коледната нощ.

"Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" – така народът ни мъдро описва трите празника в началото на последния месец в годината.

Пръв в поредицата е т.нар. Варвара или Женска Коледа. На 4 декември православната църква почита паметта на света великомъченица Варвара – девойка от знатен род, посечена заради християнската си вяра в началото на IV век. Названието Женска Коледа идва от обичай в Западна България, според който пременени моми и по-малки момичета, с преметнати през рамо торбички, обикалят къщите и пеят песни-благословии, с пожелание за здраве и плодородие. Българинът казва, че на Варвара се заварват денят и нощта, т.е. стават равни и от този ден нататък до Игнажден (20 декември) денят се "вдига" колкото иглен връх.

Родният гений свързва в родство св. Варвара, св. Сава и св. Николай. В представите на българина Сава, която честваме на 5 декември, най-често е жена, сестра на Варвара, а свети Никола е техен брат. Народът ни описва Варвара като покровителка на детските болести (шарката), а света Сава властва над чумата. За да не се разгневят сестрите, в някои райони на България се спазва поверието през този ден да не се докосват ножици, игли, ножове и пр. В други селища пък Савинден е посветен на паметта на мъртвите – жените варят жито и правят помен. Извършва се и ритуал за плодовитост – по изгрев слънце бездетните пресяват брашно през сито, обърнато наопаки. След това месят и пекат обреден хляб, който раздават на кръстопът със силната вяра, че това ще "обърне" късмета им.

Паметта на св. Николай Чудотворец почитаме на 6 декември. Покровителят на рибарите и банкерите всъщност е и първообразът на добрия старец, когото всяко дете трепетно очаква на Коледа.

Малко известно е, че образът на Дядо Коледа е свързан със св. Николай Чудотворец, наричан така заради многобройните чудеса, които извършвал не само приживе, но и след като напуснал този свят. Една от най-популярните истории, описана в житието на светеца, е чудотворната му победа над морската буря, която укротил с молитвите си.

В българските фолклорни представи, светецът има крила, което му придава черти, близки до митичния образ на човека-змей. Етнографите са записали легенди, които разказват как свети Никола е на трапеза, но в морето се разразява буря. Свети Никола "заспива", но всъщност отлита, за да спаси хората, изпаднали в беда. За това разказва и една красива фолклорна песен, която се изпълнявала на Никулден по време на празничната трапеза – "Свети Никола коня кове".

Повече за българските традиции и обичаи, свързани с честването на светците Варвара, Сава и Никола прочетете ТУК.

Съставил: Елена Каркаланова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10

Мистерията на Странджа планина и нейните богатства

Развитието на туризма у нас накара много българи и чужденци да търсят по спокойни и уединени места, в които да избягат от пренаселените градове и някои курорти. А Странджа, която все още се слави като една от най-неизследваните български..

публикувано на 23.08.23 в 11:30