Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

4
Снимка: БГНЕС

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат благопожелания за здраве, щастие и плодородие. 


За изработката на сурвачка се използва дрянова пръчка, като клонките ѝ се свиват във формата на кръг. За украсата са необходими разноцветни вълнени конци или прежда, нанизани пуканки, сушени сливи, чушки и панделки. На върха се прикрепва ябълка и "златна" паричка – за да е здрава и богата годината. С потупване със сурвачката по гърба се пожелава здраве, щастие, късмет и благополучие за сурвакания.

Още за магическата сила на сурвачката – вижте в публикацията "Сурвачката – магическата пръчка на българите" от златната колекция на Радио България.

Снимки: БГНЕС, БНР-Радио Шумен
По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов

На днешната дата – 17 януари – отбелязваме 105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов. Роден в родопското село Гела през 1919 г., целият му живот остава свързан с този магичен край. Започнал да свири на гайда едва 14-годишен,..

публикувано на 17.01.24 в 05:55

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50