Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Албания

Заместник-кмет на албанска община иска по-добър живот за българите в Албания

Агрон Нурединай е възпитаник на Стопанската академия в Свищов

11
Снимка: Красимир Мартинов

От няколко месеца Агрон Нурединай е част от новата общинска администрация на град Кукъс в Северна Албания. Общинският център отговаря и за селата в областта Го̀ра, в които открай време живее население с български произход и българско самосъзнание. Като заместник-кмет на общината, 43-годишният Агрон Нурединай има амбицията да подобри живота на своите съграждани от Го̀ра. Самият той произхожда от едно от селата в района – с. Орешек. Завършил е основно образование там, средно – в най-голямото горанско село Шищевец, а висше – в България, в Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов.


"През 2005 година завърших бакалавърска степен по финанси, а след това през 2014 г. – и магистърска степен по финансов мениджмънт – разказва ни Агрон. - Имам опит в публичната администрация вече 15 години. Работил съм в социално осигуряване от 2005 до 2010 г. и в данъчната администрация на Кукъс - от 2010 до 2015 г. След това работих в банковата система, а от 2019 г. до преди да стана заместник-кмет бях данъчен инспектор в Тирана. Връщам се от столицата в моя град като заместник-кмет по покана на Алберт Халилай, избран неотдавна за кмет на Кукъс - един много голям човек, с когото сме работили в продължение на 15 години. Като завършил своето образование в България, за мен е чест, че имам какво да покажа, както и че мога да представлявам гораните в местната власт".

Сградата на Община Кукъс

Разбирайки отговорността на поста си, Агрон признава, че едва ли новата управа на Кукъс ще може да разреши всички проблеми на българите в Го̀ра, но поне ще се опита да ги "минимизира", както се изрази той:

"Всъщност, има доста проблеми и затова ще използвам вашата медия, като глас или като прозорец към България, за да направя призив към българското правителство - да помогне на нашите села. Най-големият проблем е пътната инфраструктура. В нашита села няма никакъв асфалт, с изключение на село Шищевец. България би могла да ни помогне и в образователната сфера, например - да подобрим условията в основните училища и да повишим квалификацията на учителите ни. Всъщност, вече има подобна инициатива от българската държава и немалко наши хора са студенти в България или вече са завършили там. Аз съм един от тези премери. В последните години се наблюдава известно засилване на вниманието от българска страна, което ни радва. Надяваме се, че ще можем да напреднем и в инфраструктурата, и в образованието, но и в културата. Защото ние имаме една и съща култура."

Работна среща на българския посланик Ивайло Киров с управата на община Кукъс

Само няколко месеца след като екип на Радио България посети град Кукъс и селата на българите в Гора, вече са факт и първите резултати от общите усилия на българската държава и местната власт. С помощта на българското посолство и на една от организациите на българите в Албания, частично е реконструирано училището в село Църналево. Децата там вече не мръзнат, заради постоянно чупещи се прозорци и врати. 

Агрон Нурединай при горанско семейство в с. Царналево

А какво е България лично за Агрон Нурединай?

"България за мен е носталгия. Имам страшно много приятели там и ги поздравявам от сърце. Златни са за мен студентските години, прекарани в Свищов - малък град, но казват "Кеймбридж край Дунава". Горд съм, че бях там и учих при едни от най-добрите преподаватели. Българите са страшно „готин“ народ и България за мен е като втори майчин дом. Когато ходя в България, винаги ми е мило и си спомням. Аз, между другото, пея български песни и играя български хора. Като студенти в България имахме традиция след лекции да се събираме – на ракийка, на песни и танци… И всичко вървеше прекрасно."

Паметник на националния герой на Албания Скендербег в гр. Кукъс

На въпроса ни дали е предал на състудентите си в България и част от традицията на гораните, Агрон Нурединай отговаря утвърдително.

„Всъщност, когато отиваш в друга държава, ти трябва да представиш най-добре своята, да си своеобразен посланик и да покажеш най-добрите черти от своята култура. И наистина, когато запознах българските ми приятели с Албания, всички казаха, че Албания е страхотна страна. И наистина е такава. Албания и България винаги си имали стабилни отношения – политически, икономически, социални и т.н. А на вас, като част от Българското национално радио, благодаря за интереса! И отново сте добре дошли! И знайте - много обичаме България!“ – казва в заключение заместник-кметът на Община Кукъс.

Още снимки от Кукъс можете да разгледате в галерия под публикацията

Снимки: Красимир Мартинов  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37