Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Загадки и истории в музея" – опознайте културно-историческото наследство на Хасковския край

Снимка: РИМ - Хасково

Районът на Хасково е осеян със свидетелства от хилядолетното му минало, а най-интересните археологически находки са изложени в Регионалния исторически музей на града. Богатият му фонд предлага артефакти от различни исторически пластове – през антично минало и етнографска колекция, до експозиция на тема "Хасково и хасковци през ХХ век". Музеят се посещава от много ученици, но все още градът сякаш не е достатъчно популярен сред туристите. "Причината е липса на реклама и неразвитата туристическа инфраструктура. За сметка на това, музейният център в село Александрово и прилежащата към него Александровска гробница са известни в цяла България и в чужбина" – казва Веселина Узунова, главен уредник на отдел "Най-нова история на България" в интервю за БНР "Христо Ботев".

Александровска гробница

Узунова е също така сценарист на  документалната поредица "Загадки и истории в музея" с режисьор и оператор Николай Скерлев и автор на музиката – хасковския композитор Данаил Петков.

"Това е сериен документален филм, посветен на културното историческо наследство на хасковския край. В рамките на 10 епизода с 20 подбрани теми ние разказваме различни истории, свързани с даден експонат от нашата експозиция чрез исторически възстановки, документални източници и приятна авторска музика" – обяснява Веселина Узунова.

Веселина Узунова

Една от темите, които сценаристът представя, е озаглавена "Непокорните Шишмановци" и е посветена на известния хасковски род от XIX век. Къщата на Христодул Вълчев Шишманов, допринесъл за културно-просветните процеси в града, скоро ще бъде отворена за посетители след като около 30 години е била затворена, споделя Узунова. И още за документалния проект:

Узунджовска църква - джамия

"По-съществените теми, които мога да очертая са посветени на Узунджовския панаир и църквата - джамия, древния култов комплекс "Глухите камъни", единствения нимфеум в България при село Каснаково и др. Имаме филмче, посветено на световноизвестната българска цигуларка Недялка Симеонова, като и на талантливия тенор Аспарух Лешников. Представяме Александровската гробница, но през погледа на нейния откривател, покойния д-р Георги Китов. Имаме и етнографска тема за ролята на жената през различните епохи, която е изпълнена с красота, а също и тема за крепостта "Свети Дух" от II в. в курорта Минерални бани. Проследяваме историята на първия Паметник на незнайния войн на централния площад в Хасково. Имаме и филмче за скалните църкви при село Михалич и село Маточина, Свиленградско, които са изключително интересни, но все още неизвестни за по-приключенски настроените туристи" – разказва Веселина Узунова.


Голяма част от цитираните по-горе забележителности и личности, свързани с Хасковския край, са добре познати на приятелите на Радио България от серията интервюта, пътеписи, снимки и видеа на нашите репортери. Вижте някои от тях:

Филмовият проект "Загадки и истории в музея" е реализиран чрез европейски финансов механизъм с партньорството на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Къде и кога може да се видят филмчетата?

"Поредицата се излъчва от местната телевизия. Всеки епизод ще бъде достъпен за гледане в Кирковото училище – още един обект, който предстои да бъде открит през месец април. В уютна обстановка там всеки ще може да гледа серията, която пожелае. Някои серии ще бъдат качени в интернет, но не всички " - казва Веселина Узунова. За финал тя кани хората, които имат желание да се впуснат в едно пътешествие в миналото, да заповядат в Регионалния исторически музей - Хасково.

Съставил: Венета Николова /по материал на Мария Мира Христова от БНР-"Христо Ботев" 

Снимки: БТ, Регионален Исторически Музей - Хасково, БГНЕС, visithaskovo.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15