Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес – 4 март 2024 г.

На 4 март правим съзнателно бягство от злободневните теми, за да дадем глас на историята. Разказваме за румънския фотограф Карл поп де Сатмари, който е един от основоположниците на военната фотография и именно в това си качество участва в Руско-турската война, запечатвайки изключително ценни кадри за българската историческа памет. Правим бърза разходка до 5 кътчета на Родината, които безусловно подхранват патриотичните ни чувства. Разказваме и за традицията на сънародниците ни от Асоциация "България" в Рим да честват заедно Трети март. Разговорът с председателя на Асоциацията Мариан Русинов не е само за празниците, а също за нуждата от взаимопомощ сред българите в странство, за връзката с родните традиции и за промяната на модела за търсене на препитание в чужбина. Водещ на броя е Елена Каркаланова. Отпуснете мисълта си и приятно слушане!

05:56 - Освобождението на България през обектива на Сатмари

25:20 - Асоциация "България" събра сънародници в Рим край паметника на Капитан Петко войвода, за да отпразнуват заедно Националния ни празник

26:48 - Мариан Русинов, председател на Асоциация "България" за помощта, която оказват на българите в Рим, за обединяващата сила на родните традиции и празници в чужбина и за… някои консулски проблеми, пред които са изправени работещите в Италия сънародници

43:58 - Пет кътчета в България, които подхранват патриотизма ни

55:28 - На 4 март рожден ден празнува виртуозният кавалджия Теодосий Спасов

56:45 - Песен на деня: "Пясъчното момиче", изп. Теодосий Спасов

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал животът в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00