Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес – 1 март 2024 г.

Прекрасната традиция да си подаряваме  бяло-червен амулет за здраве в първия мартенски ден е жива навсякъде, където има българи. В "България днес" ще се разходим из работилничките за мартенички по света, ще чуете каква бе атмосферата при децата от Първото  българско училище "Васил Левски" в Лас Вегас, а също и в българската детска градина в Братислава. Етнологът д-р  Иглика Мишкова разказва за забраните, които е трябвало да спазват жените при изработването на мартеница и кога амулетът е напълно готов да изпълнява своята предпазна функция. С поглед към предстоящия Национален празник, ще ви информираме за събития при сънародниците в Люксембург, Лондон, Рим и Западния бряг на САЩ. Водещ на броя е Елена Каркаланова. Честита Баба Марта!

01:37 - Новини

08:26 - Времето у нас и по света

14:22 - Българи по целия свят изработиха красиви мартеници - символ на зараждащия се живот

Първо българско училище „Васил Левски“ в Лас Вегас

16:14 - За символиката на усуканите бели и червени конци, защо мартеница не се изхвърля и как да гадаем по мартеници… разказва д-р Иглика Мишкова от Института по етнология и фолклористика при БАН

36:58 - По съседски – събития от Балканите

45:51 - Специален поздрав за Първи март ни отправят малчуганите от трета група на българската детска градина в Братислава

50:34 - Българите по света се готвят за Националния празник на България:

  • Трети март на Западния бряг на САЩ - знакови сгради, светещи в бяло, зелено и червено, тържества и… футболен турнир
  • В Рим подготвят честване пред паметника на Капитан Пеко войвода
  • В Лондон откриват изложба "Древните съкровища на България" за 3 март
  • Сънародници от Босилеград сред публиката на празничния концерт в София
  • Акапелната формация Спектрум гостува на българите в Люксембург

60:00 - Песен на деня: "Високо", изп. Спектрум

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал животът в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00