Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

4
Снимка: архив на Цветелина Недкова

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите икономика и IT технологии. Противно на очакванията обаче младата жена решава да се завърне в кравефермата на нейните родители във великотърновското село Долна Липница, където е израснала. Само че вместо с отглеждане на крави, Цвети се захваща с ново предизвикателство  – биволовъдството. За целта тя се сдобива с една биволица, заедно с двете й малачета от породата българска мурра.

Днес, почти десетилетие по-късно, Цвети е щастлива собственичка на стадо от 49 бивола. В сравнение с кравите, представителите на тази порода по-лесно усвояват грубите фуражи, те са по-издръжливи на болести, живеят по-дълго и млякото им има по-добри показатели, научаваме от стопанката им. Освен това, биволите са по "чувствителни" от кравите и се привързват към хората, които се грижат за тях. "Любимката ми се казва Чудомира - това е първото малаче, което се роди при нас. По-умна е и от куче!", твърди Цвети. За да увеличи стадото си, 32-годишната фермерка разчита на изкуственото заплождане. Целта е да съхрани максимално генетичните качества на породата българска мурра.


"Биволите в България са доста по-малобройни от други видове говеда, като кравите например. А идеята на изкуственото осеменяване е да използваме качествени биволи от едно време. У нас обаче от много години не се внася никаква "свежа кръв" , тъй като единственият вариант за кръстосване и освежаване на тази порода биволи е вносът от Индия. И в много малко ферми се осъществява изкуствено заплождане заради тази специфика. Всъщност българската мурра се явява кръстоска между индийската мурра и нашенския местен бивол – това е средиземноморска порода, същата, която прабабите ни са отглеждали."

Цвети и съпругът ѝ сами се грижат за своите питомци. В момента те инвестират средства за подобряване на инфраструктурата в стопанството, така че техните български мурри да се радват на по-луксозни условия и да дават още "по-щастливо" мляко. Дневният млекодобив на фермата варира между 100 и 150 литра, в зависимост от това колко животни се доят. "Получаваме, макар и малки, субсидии. Едната е за запазване на изчезващ вид, какъвто е българската мура, а другата е свързана с производството на мляко, т.е. за доказан минимален литраж на животното, или 400 литра на глава за година", обяснява Цвети. А къде пласират млякото?

"Регистрирахме се по наредба 26, която ни дава право да продаваме мляко директно от фермата си на физически лица. Идва, образно казано, човек от селото, и може съвсем законно да закупи от мен 10 или 20 литра сурово биволско непастьоризирано мляко. По този начин, в рамките на малко повече от 2 години, ние се развихме толкова на пазара, че млякото ни е записано за минимум 10-15 дни напред. Продавам абсолютно всичко по този начин. Преди това работихме с мандра. Но от една страна изкупните цените не са толкова добри, от друга - пазарът не е сигурен. Фермите са малки и за мандрите не е рентабилно да събират суровина оттук- оттам. Затова бяхме принудени да потърсим друг вариант. И той се оказа успешен. Сега качественото ни мляко отива директно при хората, на които искаме да го дадем. А това са жители от селото и от близките населени места, които свикнаха с млякото ни. И конкуренцията е малка - освен още една неголяма ферма, подобна на нашата, в цялата област няма други такива."

Сега Цвети крои планове да се сдобие и с малка мандра за производство на биволско кисело мляко, сирене и други екологично чисти продукти. Междувременно атрактивните ѝ питомци не пропускат участие на Националното животновъдно изложение в Сливен, където вече две години подред отнасят първата награда.

Вижте още:

Снимки: архив на Цветелина Недкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30