Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес - 24 юни 2024 г.

Историята на Еньовден е като красива приказка за чудодейната сила на билките, младостта и красотата – разказваме я в "България днес" с помощта на децата от лятната школа към Националния етнографски институт с музей към БАН. Отколешният народен празник съвпада тази година с православния Ден на Светия Дух – третото лице на Светата Троица. "Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и благочестието" – каза в специално интервю за Радио България Видинският митрополит Даниил. В деня на Свети Дух се чества и Денят на Македония – откога тръгва тази традиция обяснява доц. д-р Спас Ташев, но също така насочваме внимание и към актуалното състояние на политиката спрямо българската общност в югозападната ни съседка. Къде е родината за българчетата, родени зад граница – отговор дава Валентина Найденова, директор на Българското народно училище в Брюксел. Водещ на броя е Елена Каркаланова.

01:47 Новини от България и българите по света
09:24 Прогноза за времето
13:30 Видинският Митрополит Даниил в Деня на Светия Дух: Да не подминаваме зова на църковната камбана, да приемем Бог в сърцето си
– От 1903 година тръгва традицията за честване на Деня на Македония – отдава се почит на загиналите в борбите за освобождение
– Как новата политическа реалност в Северна Македония ще се отрази на българите там?
38:58 Валентина Найденова, директор на Българско народно училище в Брюксел разказва къде е родината за българчетата, родени в чужбина и защо в Белгия има кукери, подобно на нашенските
68:37 Песен на деня: "Еньовден" от албума "Вкусът на времето" на "Щурците"

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00