Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес - 8 август 2024 г.

Темите в "България днес" ще ни заредят с ведрина и доза патриотизъм – срещаме ви с някои от децата, отличени за  творческите си интерпретации на тема "Моят корен български". Доколко България е важно понятие за българчетата в района на Париж ще разберем от директорката на училище "Родна реч омайна" – Пламена Ерон. И още за корените – ще отворим звуковата съкровищница на Радио България, за да ви срещнем с един от наследниците на гениалния възрожденски строител – уста Кольо Фичето. Повод ни дава информацията, че е възстановен мостът на Кольо Фичето край град Бяла. Водещ на броя е Елена Каркаланова. Приятно слушане!

01:30 - Новини

07:26 - Времето у нас и по света

13:45 - Деца от общностите ни зад граница пресъздадоха чрез изкуство любимите си места в България – репортаж от събитието, на което ИАБЧ раздаде годишните си награди в конкурсите за рисуване, литература и музика

38:16 - През септември ще отвори врати ново българско школо в района на Париж – интервю с Пламена Ерон, директор на БНУ "Родна реч омайна"

49:29 - Информации от България и българите по света

54:23 - Възстановен е архитектурният шедьовър на Кольо Фичето над река Янтра край Бяла – за наследството на гениалния възрожденски майстор разказва наследникът му Константин Фичев

62:00- "Песен за Кольо Фичето", изп. Мита Стойчева

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС

Проучване на компанията за бизнес решения „Moneypenny“, сочи София като най-добрия град за преместване и живот на средния европеец след пенсиониране, пише сп. "Форбс". Класацията отчита фактори като средната цена на живота и нужните спестявания на..

публикувано на 06.08.24 в 12:53

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40
Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26