Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават вечерите на българската култура в Албания

Български ритми ще звучат на 12 и 17 август в Дуръс

Снимка: МВнР

Вечерите на българската култура в Албания продължават и през месец август. Първите изяви бяха през юни, когато фолклорни групи от България представиха български носии, народни танци и песни пред театър "Александър Мойсиу" в гр. Дуръс. Планирани са още два концерта във втория по население град в Албания – на 12 и 17 август 2024 г., научаваме от информация на МВнР.


Фестивалът „Вечер на българската култура“ традиционно се организира от Джейлян Демирев, дългогодишен главен художествен ръководител и хореограф на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев" в Плевен и патриот с голяма душа. От тази година подготовката на събитието се осъществява и с подкрепата на посолството на България в Тирана.

В концертите през юни на сцената в Дурас се изявиха женският танцов състав "Извор", певческата група "Белянки" от Народно читалище "Бъдеще-1926" в с. Бели Извор и Детският танцов състав "Радост" при Центъра за работа с деца в гр. Враца. Своите умения представиха още танцовата школа "Нанков", гр. Враца, танцов клуб "Фламинго Етно", гр. Бяла и смесена фолклорна група "Васильовска китка" при Народно читалище "Христо Ботев- 1941", с. Васильово. Групите бяха подготвили разнообразна програма на площада, предизвиквайки голям интерес сред местните жители и гостите на града.

Посланикът на България г-н Ивайло Киров и г-н Демирев заедно връчиха почетни плакети на отличилите се изпълнители.
Третото издание за 2024 г. на фестивала "Вечер на българската култура” гостува и в още един албански град Шияк. В концерта участваха клуб "Фламинго ЕТНО”, гр. Русе, с ръководител Величка Бистрашка, Представителният танцов състав "Хемус” към Община Враца с главен художествен ръководител Геновева Спасова и танцов клуб при НЧ "Максим Горки 1928”, с. Просена, с ръководител Величка Бистрашка.

В чест на гостите от България на централния площад в града беше организирано изложение на продукти на местни земеделци и занаятчии. Специално приветствие отправиха заместник-кметът Шпреса Доми и детската фолклорна група на Шияк. Участниците получиха и сертификати, връчени им от Асен Пачев, ръководител на секцията по публична дипломация в българското посолството в Тирана и от зам.-кмета на Шияк г-жа Доми.
Добрата организация от страна на домакините и удовлетворението на участниците и публиката са заявка за провеждането на подобни вечери в гр. Шияк и през 2025 г.
Вижте също:
Снимки: МВнР
Редактор: Весела Манчева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25
Проф. Красимир Станчев

Проф. Красимир Станчев: С езика човек може да си служи за всякакви цели – от най-миролюбиви до обявяването на война

" Гаснещият огън често пъти се разгаря отново благодарение на няколко оцелели въгленчета." С тези топли думи професорът по славянска филология Красимир Станчев вдъхва надежда, че изтляващият интерес към българската азбука, българския език и..

публикувано на 09.07.24 в 10:40

Отдаваме почит на патриарха на българската литература Иван Вазов

Националният литературен музей отбелязва 174 години от рождението на Иван Вазов. Честването преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа "Под игото“, публикуван през 1894 г. от издателство "Т. Ф...

публикувано на 09.07.24 в 09:15