Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем олимпийски медала за България в Париж

Представителите ни завоюваха 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови отличия

Боряна Калейн
Снимка: БТА

След като вчера Тихомир Иванов завоюва осмото място на скока на височина, с личен рекорд за сезона от 2,27 м, беше поставен краят на българското участие на олимпийските игри в Париж. 

Равносметката за България от Париж`2024 е седем медала – три златни, един сребърен и три бронзови, което е с един повече от олимпиадата в Токио през 2021 г. Отличията дойдоха в два поредни дни в края на най-високия спортен форум. 

Четири медала за България само за ден на олимпиадата в Париж

На 8 август Семен Новиков спечели златен медал в категория до 87 кг в класическата борба, а с бронз се окичиха боксьорът Хавиер Ибаниес, състезателката по таекуондо Кимиа Ализаде и тежкоатлетът Божидар Андреев.

Семен Новиков

Надявам се, че съм донесъл много радост на българския народ след този медал. Знам, че в България много обичат руснаците, но се надявам, че повече хора ще заобичат и украинците”, заяви роденият в Украйна, но състезаващ се за България олимпийски шампион.

Феноменален Карлос Насар – олимпийски шампион във вдигането на тежести със световен рекорд в двубоя!!!

Ден по-късно на най-високото стъпало на почетната стълбичка застанаха Карлос Насар, който в категория до 89 кг във вдигането на тежести постави два световни рекорда – 404 кг в двубоя и 224 кг в изтласкването, и борецът Магомед Рамазанов в свободния стил при 86 килограмовите. Гимнастичката Боряна Калейн пък сложи звезден финал на своята кариера, извоювайки сребърен медал в индивидуалната надпревара.

Карлос Насар

Бих оставил послание на всички млади да не спират да работят за мечтите си, защото наистина се сбъдват. Нямаше как да знам дали ще стана олимпийски шампион, но исках да дам кураж и на другите българи – трябва да стъпваме с гордост тук”, каза Карлос Насар.

Магомед Рамазанов с трето олимпийско злато за България – в свободната борба

Магомед Рамазанов

Трябваше първо да спечеля схватката със себе си. Мислех за своите неуспехи в миналото, бях готов да направя всичко за олимпийската титла, събрах се и спечелих. Беше много трудно, особено последната година – баща ми почина преди 3 години и това беше много тежък момент в живота ми”, сподели Магомед Рамазанов.

България участва в Париж с 46 представители в 16 вида спорт – бадминтон, бокс, борба, вдигане на тежести, гребане, джудо, кану-каяк, лека атлетика, модерен петобой, плуване, спортна гимнастика, спортна стрелба, таекуондо, тенис, фехтовка и художествена гимнастика.

Българското знаме на закриващата тази вечер церемония на “Стад дьо Франс” ще носят гимнастичката Боряна Калейн и шампионът в класическата борба Семен Новиков.

Снимки: БТА и БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ансамбълът по художествена гимнастика се класира за финал на Олимпиадата

Ансамбълът на България по художествена гимнастика се класира за финала на многобоя на XXXIII Олимпийски игри в Париж и в събота, 10 август, ще се бори за златото. Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита..

публикувано на 09.08.24 в 15:44

Новак Джокович и Григор Димитров ще играят демонстративен мач в София

Григор Димитров и Новак Джокович ще зарадват привържениците на тениса в София с голямо тенис шоу. Олимпийският шампион идва в българската столица по покана на първата българска ракета. Двамата ще изиграят демонстративен мач. Досега сърбинът е бил в..

публикувано на 06.08.24 в 13:07

Мрежата за права на жените: Респект за куража на боксьорката Светлана Каменова!

"Респект за куража на Светлана Каменова, която се би смело в женската категория на Олимпиадата. Никоя жена не трябва да се бие с мъж. Това не е честна, безопасна и равнопоставена игра. Интегритетът на МОК е напълно разрушен". Това написаха в..

публикувано на 05.08.24 в 14:14