Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излекувани керкенези и мишелови полетяха на свобода

Снимка: БТА

Десет керкенеза и два обикновени мишелова бяха пуснати на свобода в близост до Кремиковския манастир.

Освободихме излекувани птици или излюпени от двойки, които не могат да продължат живота си сред природата”, каза Христина Клисурова от Спасителния център за диви животни на “Зелени Балкани”.

В инициативата участваха деца, любители на птиците.

В Спасителния център на “Зелени Балкани” се излюпиха три ловни соколчета

От началото на годината от спасителния център на свобода са отлетели над 60 бели щъркела и над 20 керкенеза. Всекидневно своя път поемат също лястовици и бързолети. “Освободихме и 12 ловни сокола, излюпени при нас, както и нощни грабливи птици като сови, кукумявки и чухали”, казва още Христина Клисурова.

През м.г. в спасителния център на “Зелени Балкани” са приети общо 2595 животни, което е най-големият брой в 28 годишната история на центъра. Четиресет и седем процента от тях са пуснати на свобода в природата. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер се надява България да е в еврозоната през 2025 г.

Запазихме основните приоритети, които трябва да бъдат пред България, каза служебният премиер Димитър Главчев в началото на заседанието на служебното правителство. "Все повече нараства вероятността това да ни е последното редовно заседание. Продължаваме с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00

Разследват незаконен кредит на Румен Гайтански, с който е купен ТЕЦ "Варна"

Прокуратура, антикорупционна комисия и полиция извършват обиски в имоти на бизнесмена Румен Гайтански в София. В Кърджали се провежда акция в офиси на фирми, близки до бившия кмет Хасан Азис. Проверяващи са влезли и при бившия директор на държавната..

публикувано на 14.08.24 в 11:49

Птицевъдите искат да бъде спрян вносът на украински яйца

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дни и заплашват с протести, ако не се случи. Според Даниел..

публикувано на 14.08.24 в 10:47