Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излекувани керкенези и мишелови полетяха на свобода

Снимка: БТА

Десет керкенеза и два обикновени мишелова бяха пуснати на свобода в близост до Кремиковския манастир.

Освободихме излекувани птици или излюпени от двойки, които не могат да продължат живота си сред природата”, каза Христина Клисурова от Спасителния център за диви животни на “Зелени Балкани”.

В инициативата участваха деца, любители на птиците.

В Спасителния център на “Зелени Балкани” се излюпиха три ловни соколчета

От началото на годината от спасителния център на свобода са отлетели над 60 бели щъркела и над 20 керкенеза. Всекидневно своя път поемат също лястовици и бързолети. “Освободихме и 12 ловни сокола, излюпени при нас, както и нощни грабливи птици като сови, кукумявки и чухали”, казва още Христина Клисурова.

През м.г. в спасителния център на “Зелени Балкани” са приети общо 2595 животни, което е най-големият брой в 28 годишната история на центъра. Четиресет и седем процента от тях са пуснати на свобода в природата. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33

Мистерия с притежателя на незаконния дом за стари хора в Банкя

Незаконният дом за стари хора в Банкя, в който при пожар загина един човек, а трима бяха ранени, е притежание на фирма с регистриран пансион за животни, при това на друг адрес, съобщи пред БНТ зам. социалният министър Лазар Лазаров. Той заяви, че не е..

публикувано на 16.08.24 в 08:34

Слънчево време с превалявания на места

В петък ще преобладава слънчево време. Следобед над западните и централните части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за София – около 34°...

публикувано на 15.08.24 в 19:05