Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излекувани керкенези и мишелови полетяха на свобода

Снимка: БТА

Десет керкенеза и два обикновени мишелова бяха пуснати на свобода в близост до Кремиковския манастир.

Освободихме излекувани птици или излюпени от двойки, които не могат да продължат живота си сред природата”, каза Христина Клисурова от Спасителния център за диви животни на “Зелени Балкани”.

В инициативата участваха деца, любители на птиците.

В Спасителния център на “Зелени Балкани” се излюпиха три ловни соколчета

От началото на годината от спасителния център на свобода са отлетели над 60 бели щъркела и над 20 керкенеза. Всекидневно своя път поемат също лястовици и бързолети. “Освободихме и 12 ловни сокола, излюпени при нас, както и нощни грабливи птици като сови, кукумявки и чухали”, казва още Христина Клисурова.

През м.г. в спасителния център на “Зелени Балкани” са приети общо 2595 животни, което е най-големият брой в 28 годишната история на центъра. Четиресет и седем процента от тях са пуснати на свобода в природата. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутат от ПП-ДБ се меси в работата на службите, оповести служебният вътрешен министър

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов обвини народния представител от ПП-ДБ Божидар Божанов в арогантна политическа намеса в работата на МВР. Пред журналисти той заяви, че на 14 август депутатът се е обадил на директора на дирекция..

публикувано на 16.08.24 в 13:15

Без тържествена заря на възпоменателния събор на Петрова нива заради опасност от пожари

Тържествената заря проверка за Националния възпоменателен събор, който ще се проведе утре в местността Петрова нива, се отменя със заповед на кмета на общината Илиян Янчев. Причина за решението са продължаващата суша и високите температури – предпоставка..

публикувано на 16.08.24 в 12:33

Министър Владимир Малинов: До 2050 г. трябва да изградим хранилище за погребване на ядрени отпадъци

Няма решение на Министерския съвет за изграждането на хранилище за погребване на ядрени отпадъци у нас, нито са избрани терени, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов на изслушване в Народното събрание. Правени са само предварителни..

публикувано на 16.08.24 в 12:29