Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес - 30 август 2024 г.

В последния петък на август правим опит да задържим лятото и детството в сърцата си – с музика и теми в "България днес". Пренасяме се под кубетата на най-голямата катедрала на Балканите – храмът "Св. Александър Невски" празнува днес. Но това не е всичко – ще разберете как японката Макико произвежда българска лютеница в Страната на изгряващото слънце. Преди това ви информираме за инициатива на Сдружението "Потомци на бежанци и преселници от територията на Република Северна Македония и приятели", провокирана от изказвания на политици в югозападната ни съседка и свързана със статута на македонските българи. Водещ на броя е Елена Каркаланова.

01:18 Новини
07:28 Времето в България и по света
13:24 Българско сдружение с важно обръщение към албанската общност в Северна Македония
26:10 Песента на камбаните –  патриаршеският храм "Св. Александър Невски" чества летния си празник
35:05 По съседски- събития от Балканите
43:42 Без багаж към морския бряг… пъстри хвърчила ще полетят към небето над Шабла
49:33 Българската лютеница на японката Макико
58:40 Предстои 18-ият Национален тракийски събор "Богородична стъпка"

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал на киселото мляко в Момчиловци

Фестивал на киселото мляко - култура и традиции '2024 започва днес в село Момчиловци, област Смолян, в Родопите. Празникът, който се организира от кметската управа на Момчиловци, китайска фирма-партньор и други, ще продължи до 1 септември...

публикувано на 30.08.24 в 08:05

Каква е цената на изборите в България

В края на октомври, за втори път през настоящата година ни очакват избори за народни представители, този път за 51-ото Народно събрание. От началото на 2021 г. досега, това са седми поредни парламентарни избори и шести предсрочни. За вота страната..

публикувано на 29.08.24 в 20:05

Усилване на вятъра и в допълнение – кратки интензивни валежи и гръмотевици в петък

През следващото  денонощие атмосферата над страната ще остане неустойчива. Развитието на купеста и купесто-дъждовна облачност ще продължи и на много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони ще са временно интензивни, с гръмотевици...

публикувано на 29.08.24 в 19:45