Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летен бал събира банатските българи в с. Бърдарски геран

Снимка: FB/Svetlana Karadzhova

За поредна година в белослатинското село Бърдарски геран ще се проведе Бал на банатските българи. Събитието се провежда вече около 10 години и е повод хора от близо и далеч да се срещнат в родното си място, предаде БНР Видин. По време на бала, който е в събота, 31 август, участниците обличат характерните за банатските българи носии, като по този начин пазят традициите и обичаите живи за бъдещите поколения, разказа кметът на Бърдарски геран Татяна Софранова.



Банатските българи са потомци на бегълци от католическите села в Никополско и Свищовско, които, след погрома на Чипровското въстание през 1688 г. се заселват в областта Банат, тогава част от Австро-Унгарската империя. След Освобождението на България през 1878 г. те се завръщат и основават пет села – Драгомирово, Гостиля, Брегаре, Асеново и Бърдарски геран, всички в пределите на Никополската католическа епархия.



Българският диалект на банатските българи, развивал се в продължение на много години извън пределите на родината, е обогатен със заемки от немски, унгарски, влашки, сръбски, турски и др. За традиционния бит на банатските българи разказва и етнографската сбирка в Бърдарски геран.


Вижте още:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 15

В брой 15 на предаването слушайте: Преди началото на учебната година в Цариброд – разговор с директора на гимназията „Св.св. Кирил и Методий“ Братислав Стаменов; Какво четат учениците от Цариброд – интервю с библиотекаря в средното..

публикувано на 29.08.24 в 12:00
Димово

Въпреки обещанията на политиците, българският Северозапад е все така беден

Северозападна България се свързва в представите на повечето хора с дивата природа, невероятно красивите гледки и богатото историческо наследство, което прави региона златна мина за културен и еко туризъм. Но това райско кътче на страната ни има и..

публикувано на 29.08.24 в 10:20

Фестивал на виното и фермерските деликатеси разбужда сетивата на гурманите в Плевен

Фестивал на виното и фермерските деликатеси ще се проведе от днес до 1 септември в двора на Регионален исторически музей - Плевен. Очакваниата са за незабравимо изживяване с най-доброто от българското вино и млечни и месни деликатеси от Северна..

публикувано на 29.08.24 в 08:10