Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес - 5 септември 2024 г.

На 5 септември започваме „България днес“ с обзора на случилото се през седмицата на Балканите. После се връщаме в България и се отправяме към Елхово, за да поговорим за предстоящото изложение "ЕКО кошница, моля!" – среща на малки местни биопроизводители - с организаторката му Нели Кадиева. Накрая пътуваме назад във времето, чак до V хил. пр. пр. н. е.ю.р., и посещаваме Козарева могила край Поморие, където археолози откриват изящно изработени предмети, амулети, направени от човешки черепи, глинени съдове, оръдия от мед и кремък...  Наш гид е Надежда Стойкова, археолог от Историческия музей в Поморие.

Водеща е Мария Стоева.

Приятно слушане!

01:20 - Актуалната информация от България и българските общности зад граница

05:35 - Времето

13:45 – По съседски: Събития с балкански адрес

22:40 – Изложението "ЕКО кошница, моля!" в Елхово

31:05 – Изящно гравирани съдове и фино изработени идоли – разкопките на Козарева могила

45:55 – Песен на деня: "Меча сватба" (ремикс) – композиция на Димитър Христов в изпълнение на групата му Булгара


Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Находка ни връща във времето, когато праисторически животни са населявали Родопите

Зъб от пещерен лъв е открит при разкопки в пещерното обиталище “Чая” край Чепеларе, съобщи Марин Господинов, директор на местния Музей на родопския карст. По думите му, това е изключително ценна и рядка находка за страната ни, а за Родопите –..

публикувано на 01.09.24 в 15:17

Няма ръст на чуждестранни туристи по Южното Черноморие

Броят на чуждестранните туристи, посетили южното ни Черноморие през летния сезон, е същият като през м.г., показват данните на Бургаското летище. 1,2 млн. чужденци са избрали през това лято нашите плажове – далеч по-малко от регистрираните през 2019 г...

публикувано на 01.09.24 в 10:52

Родопският град Маджарово е домакин на Фестивал на лешояда

Игри, прожекции на филми, наблюдение на птици и концерти на открито са само част от проявите в рамките на Седмото издание на Фестивала на лешояда, който ще се проведе от 6 до 8-ми септември в град Маджарово. Празникът ще отбележи Международния ден..

публикувано на 01.09.24 в 09:25