Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елизавета Марчева е победителка във всеукраинската олимпиада по български език

Снимка: Валерия Скорич / БТА

Елизавета Марчева спечели първо място във всеукраинската олимпиада по български език и литература. Девойката е завършила тази година Болградската гимназия "Г. С. Раковски" със златен медал. Тя получи грамота за успешното си участие на церемонията по откриване на новата учебна година в гимназията, предаде БТА. Този успех е още един повод за гордост на Болградската гимназия, която продължава да възпитава ученици, успешно реализиращи се по целия свят. 

Престижната награда осигурява на Елизавета Марчева правото на прием без изпити в избран от нея университет в България. Момичето обаче реши да заложи на специалността "Дентална медицина", която не попада в обхвата на привилегирования прием. След като успешно се справи с приемните изпити, девойката вече е студентка първи курс на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна.

Вижте също:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В италианския град Брунате почетоха паметта на Пенчо Славейков

С тържествена церемония в град Брунате беше отбелязана 112-ата годишнина от смъртта поета Пенчо Славейков. Честването под патронажа на Генералното ни консулство в Милано беше организирано от италианската община и Българо-италианската асоциация..

публикувано на 26.06.24 в 13:36

Зденка Тодорова с премиера на новата си книга “Любимият полк” в Цариброд

Зденка Тодорова – журналист и писател, ще представи тази вечер в Народната библиотека “Детко Петров” в Цариброд най-новата си книга “Любимият полк”, съобщи мултимедийният портал на български и сръбски език ФАР. Книгата е посветена на 120-ата..

публикувано на 26.06.24 в 09:20
Снимка: Българско училище

Филм на български ученици с премиера в Саарбрюкен

Премиерата на филма “Български следи в Саарланд - академични истории за малки и големи” събра ученици, родители и университетски преподаватели в германския град Саарбрюкен. Във филма настоящи и бивши ученици в българското неделно училище..

публикувано на 25.06.24 в 13:36