Я кажи ми…

Я КАЖИ МИ…Рубриката „Я кажи ми…“, за заглавие на която служат първите редове от химна на българските емигранти, по стиховете на Ран Босилек, ни среща с българи отблизо и далеч. Днес около три милиона наши сънародници живеят, работят, отглеждат децата си и градят „своята“ България извън нейните предели. Разговорите с тях и за тях будят родолюбиви чувства и емоции, пораждат носталгия и копнеж по родината...

С обич и с мисъл за българите, далеч от родния край, екипът на Радио България ви поднася тази своя рубрика - за да разкажем за радостите и неволите, за изборите и успехите, за нелеките, но смели и важни решения в живота им.

Ще се радваме, ако и вие "дописвате" разказа ни от първо лице - с примери на личности от българската общност, които ви вдъхновяват, с разговор за трудностите и проблемите, с които се борите, или - за пътищата, които следвате, с мисъл за България… 

Пишете ни и споделете своята история на: radiobulgaria@bnr.bg 

Представители на българското малцинство в Албания на хоро в центъра на Тирана

Изучаването на българския език – приоритет за българите в Албания

В продължение на векове територията на днешна Албания е влизала в пределите на българската държава. Българското население в Албания е автохтонно, така както и албанското, каза в интервю за Радио България историкът Йордан Колев. Основното..

публикувано на 16.12.19 в 13:27

Български астрофизик върви по стъпките на Стивън Хокинг

Големите въпроси − за произхода на Вселената, за пътуването във времето, за съществуването на извънземен разум, за достигането до други планети − занимават съзнанието на младия учен Деян Михайлов още от детството. Като момче той прекарва много..

публикувано на 13.12.19 в 11:50
Диана Гласнова

Българите в Хърватия са там не от вчера…

„Туристическата“ закачка, че където и да отидеш, все ще се натъкнеш на българин, важи с пълна сила и когато говорим за Хърватия. Страната, която е последният (засега) 28-и член на Европейския съюз (от 1 юли 2013 г.), ни е близка не само заради..

публикувано на 04.12.19 в 11:58

За живота на българите в Албания

Тези дни цяла Европа с тревога и съпричастност следи положението в Албания след опустошителното земетресение от 25 ноември. Подобно на много други държави и България изрази своята подкрепа, изпращайки хуманитарна помощ, а правителството отпусна за..

публикувано на 29.11.19 в 12:55
Председателят на Асоциацията на българските медии по света и Генерален директор на БТА Максим Минчев, официално закри Петнадесетата световна среща на българските медии, която се проведе в Тирана.

Световната среща на българските медии постави на дневен ред ключови въпроси за българската диаспора

В над 40 държави от Европа, Северна и Южна Америка се списват и поддържат вестници, списания и уеб сайтове, обслужващи българската диаспора. Техни представители, заедно с журналисти от България, дискутираха в албанската столица Тирана теми от..

публикувано на 25.11.19 в 12:40

Българска организация в Милано беше наградена за принос в интеграцията

Българската   Асоциация за културен обмен беше отличена с приза „ Интеграция - Миграция“, връчен на 16 ноември в Милано, съобщи за Радио България Ана Сотирова , председател на организацията на нашите сънародници в италианския град. Пътят,..

публикувано на 23.11.19 в 07:55

Радио България на Световната среща на българските медии

"Медии и национални приоритети" – под това мото ще протече ХV Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция и от Асоциацията на българските медии по света, от 22 до 25 ноември, в албанската столица Тирана...

публикувано на 22.11.19 в 11:02

Елисавета Белобрадова за магнетизма на Бесарабия и българите по тези земи

Областта Бесарабия, чието име идва от династията на влашките войводи Басараби, е била част от българската държава до края на X век. След това територията е завладявана от кумани, печенеги и монголи, както и от басарабите през XIV век. Тези земи..

публикувано на 18.11.19 в 12:44

Българските учители зад граница − съвременни будители на духа

Българските неделни училища в чужбина са истински феномен на съвременната ни образователна система. Те най-много ни напомнят за онези възрожденци, от времето преди Освобождението, които давали мило и драго, за да съхраняват българския език, фолклор..

публикувано на 01.11.19 в 11:10

Райна Манджукова: Все по-често бесарабски българи разговарят с децата си на руски

29 октомври е денят, в който бесарабските българи отбелязват своя празник. Но като че ли по-важно от самия ден е популяризирането на това, че има и такива сънародници зад граница. Първите българи, които се преселват в земите на..

публикувано на 29.10.19 в 11:53