Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Щастието в кадър

Снимка: Радио Шумен

Днес всеки снима – с фотоапарат или с телефон. Всеки може да запечата миг от живота около себе си и да го сподели веднага със света. Снима и Калоян Живков от Шумен. Към всяка снимка има и текст, който разказва история или чувство.

Калоян е пленен от фотографията още от дете. Страшно му било интересно, когато баща му снимал семейни моменти. Все искал и той да се пробва, но повече бил в кадър, отколкото зад кадър. Най-много обича да снима състоянията на природата – цвете, поле или обикновена горска пътека. А хилядите му последователи в социалната мрежа искат да научат къде се намира мястото, което е показал по този пленителен начин.

Така от обикновен пътешественик с желание да снима за себе си и за удоволствие красивите места, които е видял, започнал и да разказва за тях. Не всеки може да отиде на мястото, на което е бил той, но чрез снимките му може да усети настроението, което е вложил Калоян.

„Нека съберем заедно вдъхновение от невероятния цветен сезон и да използваме цялата му мощ, за да творим изкуство и естетика. Животът се измерва в щастливите моменти - те са, за да ни топлят в студените и мрачни дни. Използвай всичките си сетива, за да си създадеш момент“ , са само част от текстовете към снимките му.

Калоян много пътува, но не със собствен автомобил, а с влак. Понякога си взема и приятел за компания, но не тръгва никъде без своя фотоапарат. Чрез снимките му минаваш през отрупана с листа горска пътека, гледаш света от екстремна височина, пресичаш поляни и стигаш до минзухар, срещаш горски животинки. Ето това е пленителният свят на Калоян. Последователите му са благодарни за всяка снимка и чакат фоторепортажа от поредното му пътешествие.

Чуйте историята на Калоян, разказана пред Здравка Русева.ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволки на ковид фронта

Две медицински сестри от Шумен са сред доброволките в COVID секторите. Здравните специалисти от детските ясли и градини също влизат в болничните отделения, за да помогнат на медиците за справяне с новия коронавирус. Миглена Чобанова и Ваня Димитрова са медицински сестри по професия, но работят в детска ясла „Буратино“ в Шумен. Те са от доброволките,..

публикувано на 03.12.20 в 14:38

Пътят на доброто

Паметта на една от знаковите фигури на българското Възраждане честваме днес. На 3 декември се навършват 200 години от рождението на културния и просветен деятел Сава Доброплодни. Единственото училище у нас, което носи неговото име, се намира в Шумен и с гордост продължава традицията на своя патрон и през XXI в. Тържествата там започнаха още на 26..

публикувано на 03.12.20 в 09:05

БГ Коледа за Мартин от Шумен

14-годишният Мартин Недев от Шумен е едно от момчетата на Българската Коледа. Той има двустранна загуба на слуха, роден е така. И понеже здравословният проблем е бил открит късно, сега Мартин има нужда от непрекъсната индивидуална рехабилитация, със заплащането на която семейството му не може да се справи. Можем да помогнем обаче всички ние,..

публикувано на 02.12.20 в 16:53
Д-р Стоян Тодоров

Лекар с апел за помощ

Лекар от шуменската болница отправи чрез социалната мрежа призив към колегите си за подкрепа. Четирима медици от Първо вътрешно отделение на шуменската болница са заразени с коронавирус. Докато се излекуват, техните дежурства трябва да бъдат поети от други лекари. Затова д-р Стоян Тодоров апелира за помощ. По думите му, медиците са уморени,..

публикувано на 02.12.20 в 13:18
Кръводарителски център - Шумен

Как да стана дарител на плазма?

Трима   желаещи да дарят кръв за плазма отидоха в  Кръводарителския център при МБАЛ - Шумен днес предобед. Само един от тях е бил подходящ, съобщи началникът на Центъра д-р София Димова. Тя поясни, че шуменският Център по трансфузионна хематология няма право да извлича кръвна плазма чрез плазмафереза и не се събират пари за такава апаратура...

публикувано на 01.12.20 в 13:19

100 борчета вместо тържество

100 борови дръвчета засадиха в пространство край болницата в Исперих семейство Елнар и Бехчет Хамид от Китанчево. Това бе подарък, споделен с жителите на града, по повод 5-тата годишнина от сватбата им. Елнар е детска учителка в Исперих, а съпругът и е председател на клуб по борба в града „Осман Дуралиев“ и със собствен бизнес. Семейство са от 5..

публикувано на 01.12.20 в 12:18

Затворени детски таланти

Залите за танци и занимания с талантливи деца са затворени вече втори месец и за втори път през тази година. Албена Рахнева - собственик на Агенция за таланти „Фаворит“ се опитва да запази здравето и мотивацията и да доразвива таланта на децата в условията на изолация и дистанция.  С Албена Рахнева разговаря Мина Денева.

публикувано на 01.12.20 в 10:16