Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Музеят в Исперих и новите технологии

4
Снимка: Исторически музей Исперих

Започнаха дейностите по проекта „Съвременни решения за опазване и съхранение на движимото културно наследство“. В края на миналата година Историческият музей в Исперих спечели финансиране от последната конкурсна сесия на Министерство на културата за проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии на стойност 16.092,10 лв. 

Проектът допълва, надгражда и оптимизира условията за съхранението и опазването на движимите културни ценности на шест основни музейни фонда: „История на България XV-XIX век“, „Нова и най-нова история“, „Етнография“, „Археология“, „Нумизматика“ и „Художествен“. Осигурено е част от предвиденото съвременно допълващо оборудване, включващо различни по размер архивни кутии и папки, разделителна безкиселинна хартия, архивна количка за безопасно пренасяне на фондови единици, професионална прахосмукачка за почистване на книги и документи, пречиствател на въздуха за премахване на микроорганизми, развиващи се в затворени пространства и климатизирана среда. 

Започна процесът по реставрация на две картини от фонд „Художествен“, която ще бъде извършена от специалисти от Националната художествена академия. Очаква се дигитализирането на част от движимите културни ценности, приоритетно подбрани от музейните уредници. За целта вече е закупен мобилен скенер за документи от по-висок клас, позволяващ цялостна висококачествена дигитализация на ръкописи, документи, книги, снимки, периодика, стари банкноти и др.

Музейните специалисти повишиха професионалната си квалификация чрез споделяне на експертен опит и консултации за създаване на архивни масиви от дигитални бази данни и приложими стандарти и изисквания за дигитализация на движими културни ценности. 

Обученията се проведоха в музея с партньорското участие на Научен център „Преславска книжовна школа“ към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и СНЦ „Хелис“ в Исперих. Проф. Веселин Панайотов води две обучения на тема „Работа с архиви, свързани с българското културно-историческо наследство“ и „Създаване на архивни масиви за движими културни паметници“. Йордан Арнаудов разясни добрите практики в работата със скенер за дигитализация на книги, архиви и документи.

Повече информация за дейностите на Историческия музей в Исперих може да намерите в страницата на музея във Фейсбук:   https://www.facebook.com/isperihmusey/

Чуйте интервю на Миглена Стефанова с Мария Николаева - заместник-директор на Историческия музей в Исперих.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортът и гръбначните изкривявания

Над 100 водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на петата конференция, посветена на спиналната хирургия.  Повече за гръбначната хирургия, за важността на двигателната активност и кои са най- подходящите за повечето хора спортове можете да чуете от интервюто с  чл. кор. проф. д-р Стефан Станчев, дм...

публикувано на 30.04.24 в 11:32

Добро на сватбата

Галена и Димитър Морарови от Силистра са семейство от дни. Те започнаха съвместният си живот посвещавайки се на благородна кауза - да помогнат на 36-годишната Ивелина, майка на две малки деца, да се бори с коварно рядко заболяване.  По време на сватбеното си тържество младоженците събраха близо 1000 лв за лечението и, като станаха част от..

публикувано на 30.04.24 в 10:10

Връчиха шпрах дипломите

Дипломи за владеене на немски език получиха 11 ученици от Гимназията за преподаване на чужди езици „Никола Йонков Вапцаров“ в Шумен.  Немските езикови дипломи са отлична перспектива за младите хора, защото им дават възможност за кандидатстване без приемен изпит в европейски университети, в който е застъпен немският език.  В аулата на училището с..

публикувано на 29.04.24 в 15:08

В помощ на специалните деца

Предизвикателствата в приобщаващото образование коментираха днес в Шумен педагози, логопеди, психолози, рехабилитатори и други специалисти. В зала „Арена Шумен“ се проведе кръгла маса на тема „Предизвикателства и перспективи в приобщаващото образование – Заедно за по-добро бъдеще“. По данни на Регионалния център за подкрепа на процеса на..

публикувано на 29.04.24 в 14:53

Семейство Загорняк от Попово

В поповския храм „Св. Успение Богородично“ служи 31-годишният отец Евгений Загорняк. Украинец е, от Одеса. Живее в Бялото градче със съпругата си Ирина и двете си деца. Ирина е от Донецк, счетоводител по професия, в деня на срещата – 25 април - ни черпи за рожденния си ден. 10 месеца контактуват по интернет преди да се срещнат за първи път...

публикувано на 27.04.24 в 14:37

Златните ни момичета и момчета

Елитните бойци на Спортния клуб “Шуменска крепост” спечелиха шест златни медала и един сребърен от Европейското първенство по кик бокс “TOP TEN BULGARIA EUROPEAN CUP 2024”, което се проведе в Пловдив.  Шуменският спортист Виктор Иванов, който участва в Европейското първенство по ММА в Белград спечели трето място.  Победите на  спортистите и техните..

публикувано на 24.04.24 в 16:21

Чънар трябва да проходи

Чънар Юлиянов от Търговище е на 4 години, но все още не е проходил. Връстниците му вече бягат, карат колело, а той е в детска количка. Причината – спастична детска церебрална парализа. Диагнозата дошла, когато бил на 1,7 г. и като всяка майка, Севдия Зафирова не искала да повярва. Вече е осъзнала, че е истина и не остава нищо друго..

публикувано на 24.04.24 в 14:13