Na dëgjoni!

Shumëllojshmëria e gjuhëve është një pasuri e madhe, me të cilën shumë pak media në botë mund të krenohen. Ne jemi një prej tyre. Tashmë 84 vjet Radio Bullgaria i ofron botës informacion nga dhe për vendin tonë në gjuhë të ndryshme.

Më poshtë do të gjeni audo-versione të artikujve tanë të zgjedhur. 


Petriç Kale – thesari arkitekturor, që u bën përshtypje arkeologëve dhe turistëve

Kalaja Romake Petriç – e panjohur madje për arkeologët, së shpejti do të shndërrohet në një atraksion të ri turistik. Ajo gjendet në një drejtim të kundërt të qytetit me të njëjtin emër Petriç (Bullgari Jugperëndimore). Petriç Kale është afër kryeqytetit..

botuar më 20-02-02 10.10.PD

Piktori Minço Kacarov i njohur në Paris, por i panjohur në Bullgari

Gjatë vitit 1891 lindi Minço – fëmija i katërt në familjen e Todor Kacarit nga Brezovo (Bullgari Jugore). Fëmija lindi me dorë të djathtë të pazhvilluar, por do të kapte furçën me dorën e majtë, sepse u bë piktor – i njohur më shumë jashtë shtetit sesa..

botuar më 20-02-01 10.30.PD

Zdravka Evtimova: Do të doja që ta mos thyejmë qafën dhe të mos përkulemi

Ka histori të bukura, por të mbytura në kënetën e fjalëve të dobëta e të ngatërruara. Ka dhe të tjera – me të vërtetë frymëzuese, të cilat fluturojnë në vetëdije me lehtësinë e zogjve. Sikurse me krahë të hapura, historitë e Zdravka Evtimovës lëvizin..

rinovuar më 20-01-21 6.06.MD

Kryeveprat arkitekturore të Sofjes me mision diplomatik

Gjatë vitit të kaluar Bullgaria shënoi një sërë përvjetorësh të rëndësishëm, të lidhur me vendosjen e marrëdhënieve diplomatike me disa nga shtetet më të mëdha dhe me influencë më të madhe evropiane. Nën shenjën e përvjetorit të 140-të të bashkëpunimit..

rinovuar më 20-01-17 11.48.PD

Manastiri Arapovski – mbrojtës i fesë së krishtere dhe identitetit bullgar

Manastiri Arapovski “Shën e Diela”, që ngrihet në juglindje të qytetit Asenovgrad, është manastiri i vetëm ndërtuar në kohën e pushtetit osman. Gjatë viteve të Rilindjes Kombëtare Bullgare ai luajti rol të rëndësishëm në ngjalljen shpirtërore dhe..

botuar më 20-01-17 11.06.PD

Shkencëtarë punojnë metoda të reja për shfrytëzimin dhe ruajtjen e energjisë së pastër

Si të ulen emetimet e dioksidit të karbonit në atmosferë, të cilat janë shkak për efektin e serrës dhe ndryshimet e mëdha të klimës? Përgjigjen e kësaj pyetjeje fondamentale, nga e cila varet e ardhmja e planetit, preokupon shkencëtarët e mbarë..

rinovuar më 20-01-10 5.07.MD
Manastiri “Shën е Premtja” në vendin Klisura pranë qytetit Bankja (Bullgari Perëndimore)

Arkitektura kishtare – prirja e arkitektes Cvetanka Razsollkova

Për arkitekten Cvetanka Razsollkova gjithçka ka filluar në vitin 1997 kur është ftuar nga fondacioni “E ardhmja për Bullgarinë” për të projektuar pjesën e brendshme të kishës së sapondërtuar “Shën e Diela” në fshatin Nedelino në malin e Rodopeve...

rinovuar më 20-01-10 5.05.MD
Selim Hoxhaj me Nënpresidenten Ilijana Jotova

Konsulli i Nderit i Bullgarisë në Shqipëri Selim Hoxhaj për lidhjet e tij me Bullgarinë dhe marrëdhëniet e mira mes dy popujve tanë

Lidhjet e mia me Bullgarinë janë që nga viti 1992, afërsisht afro 30 vjet, kur Shqipëria u hap si vend, domethënë pas viteve të demokracisë. Lidhjet e para kanë qenë lidhje tregtare, me biznes. Unë punoja njëkohësisht edhe gazetar, edhe me biznes. Pas..

botuar më 20-01-09 12.40.MD

Rruzarja blihet me zemrën

Edhe sot e kësaj dite nuk e dimë se si është krijuar rruzarja /tespihe/. Ka mite të ndryshme. Sipas njërit prej tyre një budist i tha një indiani analfabet se duhet të lexojë 108 lutje. Indiani iu përgjigj se nuk mund të numërojë, prandaj budisti i..

botuar më 20-01-07 3.19.MD

Erdhi koha për byrekun fatsjellës

Më 1 janar shënohet Shën Vasili i Madh. Festa është e përhapur mes të gjithë bullgarëve, pavarësisht vendndodhjes së tyre. Në prag të 1 janarit shtrohet tryeza e dytë festive pas Krishtlindjeve. Edhe këtu karakteristike janë bukët rituale...

botuar më 19-12-31 9.15.PD