Na dëgjoni!

Shumëllojshmëria e gjuhëve është një pasuri e madhe, me të cilën shumë pak media në botë mund të krenohen. Ne jemi një prej tyre. Tashmë 84 vjet Radio Bullgaria i ofron botës informacion nga dhe për vendin tonë në gjuhë të ndryshme.

Më poshtë do të gjeni audo-versione të artikujve tanë të zgjedhur. 


Nata e Buzmit ndërthur krishterimin dhe paganizmin

Pavarësisht se çfarë ishte viti dhe se çfarë ka ndodhur gjatë katër stinëve të tij, vjen dhjetori dhe na pushton me ditët e tij festive, me listat me dhuratat, me tryezat e hareshme. E përditshmja e nxituar u lë vend përgatitjeve – që gjithashtu..

botuar më 19-12-24 9.00.PD

Kalaja e Asenit është mbështjellë me vellon e misticizmit dhe legjendave

Mbi një shkëmb të madh mbi lumin Asenica ngrihet një kështjellë e paarritshme për armiqtë. Aje lartë mbi shkëmbinjtë e shqiponjave, fortesat e veta i kanë ngritur trakët, romakët, bizantinët, njerëzit e ardhur nga pjesa perëndimore e Evropës,..

botuar më 19-12-23 10.15.PD

Dita e Shën Ignat Hyjmbajtësit – magjia e festës

Sipas kalendarit tradicional bullgar nga dita e Shën Ignat Hyjmbajtësit (20 dhjetor) fillon kalimi drejt vitit të ri. Dita është plot ndalime, akte rituale dhe predikime. Për disa prej tyre do t’ju tregojmë në minutat e ardhshme. Dita..

botuar më 19-12-20 9.05.PD

Penço Semov – “Rockefelleri bullgar”, i cili lindi i varfër dhe krijonte tërë jetën

Penço Semov është një prej krijuesve të industrisë moderne të Bullgarisë së çliruar. Ai ka lindur në vitin 1873 në fshatin Cvjatkovci të Gabrovos. Penço Semov nuk ka bërë studime në universitete të huaja, por zgjuarsia e tij dhe qëllimi për..

rinovuar më 19-12-05 6.32.MD

Shtëpia me gdhendjet në dru në fshatin Mallëk Porovec

Një mjeshtër autodidakt nis pas ëndrrës së tij dhe vit pas viti rikrijon figurat e imagjinuara mbi drurin, duke krijuar gdhendje të mrekullueshme në shtëpinë e vet. Marin Petrovi e kaloi tërë jetën në fshatin e lindjes Mallëk Porovec në..

rinovuar më 19-12-05 6.30.MD

Në këtë moment edhe një kontribut i vogël bën ndryshimin për Shqipërinë

Pas përfundimit të fazës së parë të kërkimit dhe shpëtimit pas tërmetit që goditi Shqipërinë më 26 nëntor më shumë informacion rreth situatës kërkuam nga Ambasadorja e Republikës së Shqipërisë në Sofje zonja Donika Hoxha. “Bilanci është..

botuar më 19-12-02 3.20.MD

Koleksionuesi i hekurave – piktori Dimitër Dobrev nga Plovdivi

Piktori Dimitër Dobrev nga Plovdivi, zbuluesi i një hekuri nga përpara 45 viteve, të hedhur si një mbeturinë e panevojshme, është krijuesi i ekspozitës origjinale prej hekurave që mund të shihet në Shtëpinë e Hindlijanovit në qytetin e vjetër të..

rinovuar më 19-11-25 12.01.MD

Maketet, të cilat rikrijojnë bukurinë e shtëpive bullgare

Maketin e vet të parë Cvetanka Georgieva e ka bërë në moshën gjashtë-vjeçare dhe atëherë ndoshta nuk ka menduar se më vonë ky art do të kthehet në mënyrën e saj e të jetuarit dhe se numri i shtëpive të saj të bukura do të tejkalojë 300!..

botuar më 19-11-24 10.35.PD

Njohuri të lashta janë koduar në fasadën e kishës në Prauzhda

Simbole pagane, të cilat janë gdhendur në fasadën e një kishe të vogël fshatare, na çojnë drejt njohjes së koduar nga agimi i qytetërimit. Më vonë dhe bogomilët /ndjekësit e mësimeve të priftit bullgar Bogomill që jetoi gjatë kohës së mbretit..

rinovuar më 19-11-22 12.59.MD

Ikonat tregojnë bukurinë e tyre posaçërisht për njerëzit e verbër

Të krishterët e mbajnë Zotin në zemrat e tyre , por edhe duan që ta “prekin” artin e frymëzuar nga Zoti përmes bukurisë së veprave muzikore kishtare dhe imazheve të shenjtorëve. Njerëzit, të cilët ia kanë kushtuar jetës së tyre kishës dhe fesë,..

botuar më 19-11-22 11.03.PD