Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Takimet e së dielës

Mbreti bullgar Ferdinand
Foto: arkiv

Gjatë disa viteve të fundit edhe në Rumani, edhe në Serbi, edhe në Shqipëri vëzhgohet ndryshim i qëndrimit të shoqërisë dhe institucioneve të larta shtetërore ndaj anëtarëve të familjeve mbretërore dhe historisë. Klishetë totalitare dhe manipulimet sikur janë harruar dhe kjo etapë e rëndësishme e historisë kombëtare sikur trajtohet me qetësi dhe maturi. Këtë e ripohojnë disa fakte lidhur me rikthimin e lipsanave të mbretërve ballkanikë gjatë disa viteve të fundit.

Mirëpo, siç duket, Bullgaria dhe institucionet bullgare mbeten prapa në këtë drejtim, qoftë për shkak të njohjes së keqe të fakteve historike, qoftë për shkak të disa shqetësimeve të tepruara, qoftë për pamundësinë për t’u përballuar disa klishe nga e kaluara. Gjithsesi, pavarësisht nga shkaqet, kjo nuk mund të justifikojë mosveprimin e institucioneve, si dhe heshtjen e tyre, kur të bëhet fjalë për rikthimin e lipsanave të mbretit bullgar Ferdinand në Bullgari. Ne kemi një fjalë të urtë: “Populli pa histori është një popull pa të ardhme!”.

Kush është Ferdinand i parë dhe cilët janë trashëgimtarët dhe paraardhësit e tij, të cilët kanë udhëhequr vendin tonë pas Çlirimit tonë nga robëria turke më 3 mars të vitit 1878 deri në vitin 1946? Hollësi për këtë mund të mësoni, po të klikoni mbi audio-ikonën.


Më shumë nga rubrika

Violeta Egan dhe Nicole Gancheva Contreras  para bustit të Sirak Skitnik në Radion Kombëtare Bullgare

Bullgaria si një “destinacion veror” për fëmijët bullgarë të lindur jashtë shtetit

Për shumë fëmijë bullgarë të lindur jashtë shtetit që prej vitesh Bullgaria është e kthyer në një “destinacion veror”. Ata e frekuentojnë atdheun e prindërve kryesisht gjatë verës, në kohën e pushimeve. Violeta Egan dhe Nicole Gancheva Contreras..

botuar më 21-08-05 1.49.MD

Po ulet numri i njerëzve që dëshirojnë të votojnë po të ketë zgjedhje të treta parlamentare në vend

Partia e Sllavi Trifonovit "Ka një popull të tillë" (ITN) po rrit elektoratin e saj kundejt koalicionit GERB - SDS, sipas sondazhit të fundit të “Market Links” të porositur nga bTV. Sondazhi u zhvillua në periudhën midis 21-28 korrikut. Në rast të..

botuar më 21-08-05 11.10.PD

Të vaksinuarit apo të shëruarit – kush ka imunitet më të fortë?

Është vështirë të gjeni punonjës mjekësorë, të cilët janë kundër vaksinimit. Megjithatë, kur vaksinimi "me çdo kusht" është në kundërshtim me rregullin bazë "mbi të gjitha nuk dëmton", situata ndryshon. Për momentin, bota po flet përsëri për një..

botuar më 21-08-05 9.45.PD