Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Pianistja Nadezha Vllaeva – incizime të reja dhe koncert në Radion Kombëtare Bullgare

Foto: arkiv personal
Bullgaria, Holanda, SHBA-ja… Këto tri shtete luajnë një rol kryesor në krijimin e Nadezhda Vllaevës si pianiste. Ajo e mbaroi arsimin e saj muzikor në Sofje për t’u bërë më vonë studente në Akademinë Muzikore “Panço Vlladigerov” në klasën e prof. Anton Dikovit. Krahas kësaj ajo mësonte edhe në Konservatorin në Amsterdam të Holandës.

“Fitova konkursin “Ferenc List”, ku më ofruan një bursë. Kështu u vendosa atje – thotë Nadezhda. – Ndërkaq, isha shumë e frymëzuar nga pianisti dhe pedagogu rus Llazar Berman. Kur isha në Holandë, udhëtoja shumë shpesh deri në Gjermani për të pasur mësime tek ai. Për mua ky është një prej momenteve më të bukura në jetë, në formimin tim si interpretuese. Pas arsimit tim trevjeçar në Amsterdam vendosa të shkoj përtej oqeanit, që të shoh se si është jeta në SHBA dhe çfarë është arsimi atje. Kështu u vendosa në Nju Jork dhe tashmë shumë vite banoj atje.”

Gjatë vitit 2000 bullgarja debutoi në Carnegie Hall. Deri tani muzikantja ka përgatitur pesë CD dhe tashmë është duke menduar edhe për përgatitjen e atij të gjashtë. Ajo do që të kthehet në Bullgari, megjithëse ka tepër rrallë shfaqje në skenën bullgare. Më 22 prill Nadja Vllaeva zhvilloi një recital për nder të prof. Anton Dikovit. Ai ka qenë profesor i saj tre vjet, por ka lërë një gjurmë të thellë në tërë jetën e saj. Për qëndrimin e saj të shkurtër në Sofje, pianistja arriti të realizojë disa incizime në medien kombëtare.

Nadja Vllaeva shpreh dashurinë e saj jo vetëm ndaj romantizmit. Ajo do që të interpretoj vepra edhe të autorëve më pak të njohur. Ja se çfarë tjetër shtoi ajo: “Me kalimin e viteve tashmë gjithnjë e më shumë afrohem me rrënjat e mia dhe më konkretisht me kompozitorët rusë. Më pëlqen shumë edhe muzika sllave dhe sidomos krijimtaria e Sergej Bortkeviçit. Para pak kohe ishte zbuluar sonata e tij e dytë dhe unë e interpretova.

Pra tre muajsh u bëra artiste e “Yamaha”. Kjo do të thotë se firma më jep instrumente të saj për interpretimet e mia. Gjatë muajit janar të këtij viti isha në një aktivitet, ku u projektua një film i shkurtër për mua. Ai provokoi interesin e “Yamaha” për mua. Sigurisht që unë nuk jam kufizuar për të interpretuar vetëm me vegla të kësaj marke. Pasi kthehem në Nju Jork, do të nisem për në Kaliforni, ku do të incizojë disa koncerte për këtë kompani. Këto janë prezantime të shkurtra, të gërshetuara me biseda, ku projektohet dhe filmi në fjalë.”

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

Trendafillka

Këngë dhe ritme bullgare nga New Orleans

New Orleans është i njohur për komunitetin e tij shumëngjyrësh kulturor, kuzhinën e tij tradicionale dhe mbi të gjitha, trashëgiminë e tij të jashtëzakonshme muzikore. Në kryeqytetin botëror të xhazit, pothuajse të gjithë luajnë në një instrument,..

botuar më 22-09-24 12.45.MD

Takimi vjetor i Rrjetit Evropian të Xhazit mbahet në Sofje

Festivalet më të mëdha të xhazit në Evropë e zgjodhën Sofjen për të mbajtur takimin e tyre. Konferenca Evropiane e Xhazit mbahet në Sofje nga 22 deri më 25 shtator. Kjo është veprimtaria e parë e këtij lloji në Evropën Juglindore. Aksenti i..

botuar më 22-09-24 9.25.PD
Снимка: Facebook/arrowmusicofficial2020

New York – ëndrra e Trios Arrow

Arrow është një trio e përbërë nga muzikantë shumë të rinj, të diplomuar në Shkollën Kombëtare të Muzikës “Ljubomir Pipkov”. Valeria Vasilenko - vokaliste në grup, është një pianiste, vajza e mësuesve dhe ekzekutuesve të famshëm, e cila megjithatë..

botuar më 22-09-20 1.15.MD