Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Folklori krijon miqësira

Ansambli “Goce Dellçev” nga qyteti Sofja dhe Ansambli vokal “Ezerec” nga qyteti Bllagoevgrad në një skenë të përbashkët
Foto: arkiv personal

Më 11 maj në lidhje me Ditën e apostujve të Shenjtë Kirill dhe Metodij në galerinë e Arteve të qytetit të Sofjes do të zhvillohet koncerti me titull “Arti krijon miqësira” i korit popullor pranë Ansamblit “Goce Dellçev” në qytetin e Sofjes me dirigjent Marek Djakov dhe ansamblit vokal “Ezerec” nga qyteti Bllagoevgrad me dirigjent Iljan Juruçki.

Marek Djakov tregoi për Radio Bullgarinë: “Kori popullor “Goce Dellçev” është krijuar gjatë vitit 1945 dhe ka një repertor nga krahinat e ndryshme etnografike të Bullgarisë. Kurse ansambli vokal “Ezerec” është një grup emblematik për traditën korale bullgare dhe ky koncert është një mundësi e shkëlqyer që të prezantohet pasuria vokale e krijimeve korale të kompozitorëve shumë të njohur bullgarë. Partneriteti ynë miqësor daton prej një kohë të gjatë, kurse koncertet tona të përbashkëta dhe në skenën e qytetit Bllagoevgrad dhe në skenën e Sofjes janë kontributi ynë modest ndaj artit koral bullgar. Mendoj se kur jemi të bashkuar, bëhemi më të fortë dhe bashkojmë publikun dhe adhuruesit rreth nesh. Atmosfera në galerinë e qytetit kontribuon për rëndësinë e koncertit në lidhje me ditën e vëllezërve të Shenjtë Kirill dhe Metodij, për të cilën e falënderojmë drejtorin Petër Dimov. Do të paraqesim një tufë shumëngjyrëshe nga të gjitha krahinat etnografike si dhe interpretime emblematike të të dyja koreve. Publiku do të jetë i befasuar nga veprat e reja, të cilat i kemi përgatitur për këtë koncert.”

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Shën Dhimitër – mbrojtës dhe mrekullibërës

Në traditën bullgare Dita e Shën Dhimitrit është ndër festat më të respektuara dhe të dashura. Ortodoksia lindore kremton kujtimin e Shën Dhimitrit Mirovliti më 26 tetor. Në kalendarin popullor kjo ditë lidhet me kthesën e sezonit. Besohet se nga..

botuar më 21-10-26 9.15.PD
Stefka Boneva

Pas një heshtjeje të gjatë në fshatin Businci rrota e poçarit u rrotullua përsëri

Dikur në fshat ka pasur mbi 300 rrota, por pak nga pak poçeria e cila është me rrënjë të thella në të kaluarën në këtë fshat fillon të vdesë. Përpara rreth 10 vjetëve dhe mjeshtri i fundit në fshat ikën nga kjo botë. Businci tanimë nuk..

botuar më 21-10-25 7.15.PD

Një konkurs ndërkombëtar po kërkon motive të ruajtura të qëndisura bullgare

Vatra e Kulturës “Shkëndijat Bullgare 2016” në qytetin Dobriç organizon një konkurs ndërkombëtar për një origjinal autentik ose të rikrijuar të një motivi të qëndisjes. Deri më 15 dhjetor 2021 pjesëmarrësit duhet të paraqesin   një model i cili..

botuar më 21-10-19 7.15.PD