Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Vetoja e presidentit mbi financimin e ri të partive përqendron orientimet vetëm mbi “pro” dhe “kundër”

Foto: arkiv

Vetoja e presidentit Rumen Radev mbi ndryshimet në modelin e financimit të partive, e vuri forcat parlamentare para provës të ripohojnë ose të mbrapsin nga pozitat e deritanishme mbi këtë çështje. Që para se të hyjë debati i vetos presidenciale në rendin e ditës së parlamentit është e qartë, se kësaj here nuk do të ketë të abstenuar.

Në motivet e vetos presidenti nuk diskuton uljen drastike të subvencionimit shtetëror për partitë nga 11 në 1 levë, por leja që persona juridikë dhe tregtar me vete të financojnë partitë. Sipas kreut të shtetit një financim i tillë i bënë formacionet politike të varura, krijon premisa për korrupsion dhe ndërron modelin kushtetues pa amendamente në vet Kushtetutë. Nga partia në pushtet GERB shpallën, se deputetët e saj do të votojnë kundër vetos. Lëvizja për të Drejta dhe Liri diskutoi arsyetimet e presidentit me argumentin, se modeli i ri për financim në fakt vepronte deri në vitin 2005 pa të ishte caktuar si antikushtetues. Nga Lëvizja shtuan, se kreu i shtetit e ka të drejtën të shprehë qëndrimin e vet mbi këtë çështje. Edhe lideri i Frontit Kombëtar për Shpëtimin e Bullgarisë Valeri Simeonov u shpreh se partia e tij është kundër vetos. Krahas kësaj ai nuk pranon thënien e presidentit, se financimi i partive nga persona juridikë do t’i bëj ato të varura.

Nga partia VMROshpallën, se do të përkrahin veton e presidentit, por shprehën keqardhje, se ai nuk diskutoi edhe uljen drastike të subvencionimeve shtetërore nga 11 në 1 levë për votë të fituar në zgjedhjet parlamentare. Sipas VMRO-së kjo vjen të tregojë një dëshirë që sistemi politik i vendit të bëhet të paparashikueshëm.

Partia Socialiste Bullgare do të përkrahë veton e presidentit. Deklaratat paraprake politike mbi temën vizatojnë një tablo e pazakonshme. Në fillim të korrikut për ndryshimet votuan vetëm deputetët e partive GERB, Lëvizjes për të Drejta dhe Liri, Ataka dhe Volja. Partia Socialiste Bullgare votoi kundër, Fronti Kombëtar për Shpëtimin e Bullgarisë dhe VMRO u abstenuan. Dy javë më vonë bëhet e qartë, se përsa i përket vetos presidenciale të abstenuar nuk do të ketë dhe Fronti Kombëtar për Shpëtimin e Bullgarisë do të votojë kundër vetos, ndërsa VMRO-ja – për veton. Në sfondin e mosmarrëveshjeve në Koalicionin e Patriotëve të Bashkuar, në të cilin ato dy forca janë partnere bashkë me Partinë Ataka, ky votim i kundërt është i pazakontë.

Në prag të pushimeve verore mosmarrëveshjet midis forcave politike mbi veton presidenciale mezi do të ngjallin tension. Mirëpo, gjysmën e dytë të shtatorit tendosja do të dalë në pah kur do të fillojë stina e re politike me fushatën për zgjedhjet për pushtet lokal.

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Ngjarjet me adresë ballkanike

A do të fillojë dialogu politik midis Turqisë dhe Greqisë? “Greqia dhe Turqia kanë një shans real të pakësojnë tensionin, të shkaktuar nga mosmarrëveshjet e tyre në Mesdheun Lindor”. Këtë e ka thënë ministri i jashtëm gjerman Hajko Maas,..

botuar më 21-01-22 3.30.MD

Një sërë të panjohurash për shkak të pandemisë i bëjnë zgjedhjet të paparashikueshme

Zgjedhjet e ardhshme parlamentare më 4 prill do të jenë më të ndryshme se sa votimet e deritanishme. Shkaku është se ato do të mbahen në kushtet e pandemisë. Asnjë institucion ose qeveri as në Evropë as në botë nuk është në gjendje të parashikojë..

botuar më 21-01-22 6.15.PD

Brexit dhe pasojat e Covid-19 dominojnë në axhendën evropiane për vitin e ardhshëm

Gjatë këtij viti një sërë problemesh të rëndësishme  presin një shqyrtim dhe vendim nga Parlamenti Evropian. Dy prej tyre padyshim që janë të lidhura me “divorcin” e tanishëm zyrtar midis Bashkimit Evropian dhe Britanisë së Madhe, si dhe me vaksinimin dhe..

botuar më 21-01-19 12.35.MD