Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

"Festat e Deljos" - një traditë krahinore me pak “shije kozmike”

Foto: fest-bg.com

Që nga viti 2007 në qytetin më jugor të malit të Rodopeve – Zllatograd – muaji shtator është nën shenjën e festave për kujtim të Vojvodës Deljo. Ky hero ka jetuar në fund të shekullit të XVII dhe në fillim të shekullit të XVIII dhe mund të thuhet se është një personalitet “kozmik”. Që nga viti 1977, kënga e njohur “Ka dalë Deljoja hajduti” /"Izlel je Delyo Haydutin"/ në interpretim të këngëtares Valja Ballkanska udhëton me aparatet kozmike amerikane “Vojaxhër”1 dhe 2. Ajo është e përfshirë në “Pllakën e Artë” si një nga shembujt e kulturës tokësore muzikore. Sipas gojëdhënave popullore, trimëritë e veta më të mëdha Deljoja i ka bërë, duke i shpëtuar nga islamizimi me dhuna bullgarët e shumtë nga mali i Rodopeve. Prandaj festat kushtuar Deljos përfshijnë prezantime të betejave në këto vise që përpara 3 shekujve. Vojvoda ka qenë i pamposhtur, "atë nuk e ka kapur as plumbi", tregojnë legjendat e kësaj krahine. Por gjithsesi ka vdekur i goditur nga plumbi, por jo një plumb i zakonshëm, por i bërë prej një monedhe të tij prej argjendi. Festat e përvitshme  përfshijnë dhe gara sportive, koncerte folklorike, ekspozita, festime popullore. Në fokus janë po kështu jeta, kultura dhe traditat e së kaluarës. Sivjet organizatorët kanë përgatitur akoma një skenë nga jeta e vojvodës, të cilën do ta shikojnë të gjithë mysafirët e festivalit. Emri i saj është “Një ditë pazari në Zllatogradin e vjetër”.

Më shumë nga rubrika

Grupi “Germaneja”

Arti amator - dashuri, nevojë dhe traditë

Një festë e dashur për të gjithë ne është 1 marsi-dita në të cilën ne këmbejmë verore. Këto nuska të kuqe e të bardha për shëndet janë edhe një shenjë tjetër - ka ardhur Dita e Amatorëve në Bullgari . Thonë se data, në të cilën ne festojmë dhe nderojmë..

botuar më 21-03-01 12.34.MD

Baniçan – fshati i shpirtit, i lejlekëve dhe i besimit në të mirën

Popullsia e fshatit Baniçan, në Bullgarinë Jugperëndimore, numëron më pak se 600 veta, por banuesit e tij me të drejtë krenohen me historinë, kulturën dhe besimin e vet. Në Baniçan ka më shumë kisha për frymë . “Në territorin e..

botuar më 21-02-25 8.05.PD

Rumjana Beleva krijon me thesare nga sëndukët e gjyshes

Respekt, enigmë, shenjtëri - secili mund të zgjedhë fjalën më të përshtatshme për emocionin që provoi kur e hapi sëndukun e gjyshes. Duke prekur kanavacën e thurur nga duart e saj, ai e ndjeu energjinë e një kohe tjetër, në figura lexoi vegime..

botuar më 21-02-13 12.25.MD