Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Kristalina Georgieva – bullgarja në krye të Fondit Monetar Ndërkombëtar

Foto: BGNES

Që nga e marta e ardhshme – 1 tetor, Fondi Monetar Ndërkombëtar do të drejtohet nga Kristalina Georgjieva. Në këtë mënyrë ajo bëhet gruaja bullgare me post më të lartë në botë. Deri përpara pak kohe dhe zonja Irina Bokova, ish-drejtoresha e përgjithshme e UNESKO-s, ishte në këtë shoqëri elitare.

Në praktikë Kristalina Georgjieva nuk kishte konkurrent për postin e drejtorit të Fondit Monetar Ndërkombëtar pasi francezja Christine Lagarde e liroi që ta marrë drejtimin e Bankës Qendrore Evropiane. Është kureshtare të përmendet se që nga viti 1944, shefët i Bankës Botërore janë amerikanë, derisa ata të Fondit – evropianë. Tradita edhe këtë herë ishte respektuar, me qenë se Kristalina Georgieva është kandidatura e Bashkimit Evropian. Mbase këtu është vendi të sqarojmë se zgjedhja e Kristalina Georgievës për drejtoreshe të Fondit Ndërkombëtar Monetar, pavarësisht se i respekton traditat, fut dhe dy elemente të reja në praktikë. Deri vonë në krye të Fondit nuk mundej të qëndronte njeri në moshë më shumë se 65 vjeç, gjë e cila detyroi që posaçërisht për Georgievën ky rregull të ndryshohet me ngut, me qenë se bullgarja tani shpejt mbushi 66 vjeç. Noviteti i dytë është se për herë të parë këtë post e zë përfaqësues i një vendi nga të ashtuquajturat tregje të reja në zhvillim, të cilat gjatë viteve 90-të të shekullit të kaluar ishin shpëtuar ekonomikisht pikërisht nga Fondi Ndërkombëtar Monetar.

Fondi administron mjete me vlerë 1 trilionë dollarë dhe tani fjala përfundimtare për lëshimin e kredive për vendet në nevojë, hartimi i rekomandimeve dhe planet shpëtuese për shtetet në gjendje të keqe financiare dhe ekonomike, do të varet nga bullgarja, e cila është në krye të Fondit. Kjo përgjegjësi e madhe duket se nuk e tremb, me qenë se biografia e saj flet për një përvojë mjaft të madhe të grumbulluar gjatë viteve si dhe për kompetencat në këtë drejtim. Kristalina Georgieva ka përfunduar Ekonomi Politike në Institutin e Lartë Ekonomik në Sofje, ka mbrojtur tezën e doktoratës, ka qenë pedagoge në po këtë institut. Gjatë vitit 1993 ka filluar punë në Bankën Botërore, që të zërë gjatë vitit 2017 postin e dytë për nga rëndësia në këtë institucion financiar ndërkombëtar – atë të drejtorit të përgjithshëm ekzekutiv. Përpara kësaj, që nga viti 2010 deri në vitin 2014 ajo ka qenë Komisionere evropiane, përgjegjëse për bashkëpunimin ndërkombëtar dhe ndihmën humanitare, dhe më vonë – Zëvendëskryetare dhe Komisionere evropiane mbi buxhetin dhe burimet njerëzore. Kjo karrierë e shkëlqyer evropiane përfundon me dëshirë të saj, kur ajo është kthyer në Uashington, në Bankën Botërore.

Ekspertët dhe vëzhguesit mendojnë se Georgieva ka kualifikimin, njohjet dhe aftësitë e duhura, të domosdoshme për një drejtues të Fondit Monetar Ndërkombëtar. Ajo zotëron përveç gjuhës bullgare dhe gjuhën ruse (është përgjigjur dhe për Rusinë në Bankën Botërore) dhe gjuhën angleze. Nga pikëpamja politike ajo është mesatarisht e djathtë dhe i simpatizon Partisë Popullore Evropiane.  

“Po pres me padurim të punojë me të gjitha 189 vendet-anëtare, me Këshillin Ekzekutiv dhe nëpunësit e tij me të gjithë partnerët tanë gjatë viteve të ardhshme”, tha drejtoresha e re e Fondit Ndërkombëtar Monetar, bullgarja Kristalina Georgieva.

Me prioritet në mandatin e saj 5-vjeçar do të kontribuojë që shtetet të pakësojnë deri në minimum rrezikun nga krizat dhe të jenë gati për përballimin e krizave eventuale. Një qëllim afatgjatë i Fondit Monetar Ndërkombëtar nën drejtimin e saj do të jetë të mbështesë politikat e shëndosha monetare, fiskale dhe strukturore për ndërtimin e ekonomive më të forta dhe për përmirësimin e jetës së njerëzve.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Dimitër Radev

Aplikimi i euros do të rrisë të ardhurat e bullgarëve

Në vitin 2022, inflacioni në Bullgari do të vihet nën kontroll, parashikoi për bTV Dimitër Radev, guvernator i Bankës Popullore Bullgare /BNB/. Anëtarësimi në eurozonë do të rrisë të ardhurat. Nuk është rastësi që sindikatat janë ndër..

botuar më 21-12-06 1.49.MD

Çmime rekord të larta të energjisë elektrike, fitim rekord i Kompanisë Elektrike Kombëtare

Çmimet e energjisë elektrike po rriten në Bullgari, si dhe në shumë vende të tjera të Evropës. Por me rritjen e çmimeve, rriten edhe fitimet e kompanive të energjisë. Në Bullgari bëhet fjalë për lojtarin kryesor në tregun e energjisë elektrike -..

botuar më 21-12-02 7.15.PD

Akullorja e prodhuar në fshatin bullgar Rozino hyri në TOP 10 të akulloreve më të mira në botë

Bullgaria është i vetmi vend i BE-së që u përfshi në renditjen e forumit ndërkombëtar “Gelato World Heritage” në Romë, i organizuar për të tretën herë nga Shoqata Italiane e Mjeshtërve të Akulloreve (Associazione Italiana Gelatieri). Në..

botuar më 21-12-01 7.15.PD
Подкасти от БНР