Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Këshilli i Lartë Gjyqësor zgjodhi Ivan Geshevin kryeprokuror

Ivan Geshev
Foto: BTA

Këshilli i Lartë Gjyqësor zgjodhi Ivan Geshevin kryeprokuror të ri. Zëvendës kryeprokurori i deritanishëm ishte kandidati i vetëm për postin. Ai fitoi 20 vota “pro” dhe 4 “kundër” në votimin e 24 magjistratëve të lartë.
Dëgjimi në mbledhjen e Këshillit të Lartë Gjyqësor dhe pyetjet drejtuar Ivan Geshevit vazhduan më se 10 orë dhe u shoqëruan me bllokimin e qendrës së Sofjes nga demonstruesit. Një grup protestuesish përkrahte Geshevin, ndërsa një grup tjetër hidhte poshtë kandidaturën e zëvendës kryeprokurorit  të deritanishëm.
Nuk e di të më mbështesin qarqe politiko-oligarkike. Kështu Iu përgjigj Ivan Geshevi në procedurën e dëgjimit pyetjes a ka përkrahjen e subjekteve të tilla. Ai shtoi se nuk njeh oligarkë dhe nuk do të lejojë që të ketë “çadër” mbi asnjërin.
“Erdhi koha në të cilën në krye të Prokurorisë të qëndrojë prokuror”, tha kryeprokurori i tanishëm Sotir Cacarov në mbledhjen e Këshillit të Lartë Gjyqësor, duke shpjeguar pse e përkrahu zëvendësin e tij të deritanishëm në votim. Nga ana e vet kryetari i Gjykatës Supreme të Kasacionit Llozan Panov nuk fshehu se votoi “kundër”, sepse “mungesa e konkurrencës në këtë procedurë na privoi nga mundësia të njihemi me konceptin për zhvillimin e prokurorisë edhe të kandidatëve të tjerë dhe kështu në një mjedis pluralist të vlerësojmë saktë cilësitë e kandidatëve.”
Më 22 korrik 2019 kandidatura e Ivan Geshevit u bë e vetmja për postin e kryeprokurorit të përkrahur edhe nga Sotir Cacarovi. Emri i Ivan Geshevit u dëgjua në hapësirën publike kryesisht me aktakuzën në procesin për falimentimin e Bankës Korporative Tregtare në të cilën i pandehuri kryesor është Cvetan Vasilevi i cili fshihet në Serbi.
Sipas Kushtetutës kryeprokurori emërohet dhe çlirohet nga presidenti me propozim të plenumit të Këshillit të Lartë Gjyqësor për një afat shtatëvjeçar pa të drejtën e zgjedhjes së dytë. Presidenti nuk mund të refuzojë emërimin ose çlirimin në rast se propozimi bëhet herën e dytë. Kryeprokurori i ri duhet të hyjë në detyrë jo më vonë se 10 janari i vitit 2020, kur përfundon mandati i Sotir Cacarovit.

Më shumë nga rubrika

Covid-19 në Bullgari: Dita e 405

Sot hapën dyer qendrat e mëdha tregtare dhe kazinotë Që nga 16 prilli lejohen vizitat në sallat e lojërave të fatit dhe kazinotë, por me përdorim të maksimum 50% prej kapacitetit të tyre. Hiqen edhe kufizimet për punë të objekteve që..

botuar më 21-04-16 5.47.MD
Presidenti Radev

Ditën e hënë Presidenti Rumen Radev do të zhvillojë konsultime për kabinetin e ri

Në përputhje me Kushtetutën, ditën e hënë, më 19 prill, Presidenti Rumen Radev do të zhvillojë konsultime me përfaqësues të grupeve parlamentare në Legjislaturën e 45 të Kuvendit Popullor, para se t’ia dorëzojë mandatin për formimin e qeverisë..

botuar më 21-04-16 5.00.MD
Prof. Kostadin Angellov

Partitë kritikuan shpërbërjen e shtabit kombëtar për luftimin e Covid-19

Deputetë nga “Bullgaria Demokratike”, “Ngrihu! Kriminelët jashtë!”, “Ka një popull të tillë” dhe “Lëvizja për të Drejtat dhe Liritë” /DPS/ kritikuan shpërbërjen e Shtabit Operativ Kombëtar për luftimin e Covid-19 nga qeveria në dorëheqje. Sipas..

botuar më 21-04-16 1.56.MD