Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Tablo shumëngjyrëshe në pushtetin vendor pas raundit të dytë të zgjedhjeve në Bullgari

Foto: BGNES

Të dhënat zyrtare të shpallura nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve tregojnë se raundi i dytë i zgjedhjeve lokale nuk ka ndryshuar bilancin e forcave politike pas raundit të parë.

Forca kryesore në pushtetin vendor vazhdon të jetë partia qeverisëse GERB. Ajo fitoi në 15 qytete, të cilat janë qendra të qarqeve me kandidatë të vet, kurse në 2 të tjera fituan kandidatë të pavarur të përkrahur nga ajo (Kjustendill dhe Montana). Para katër vjetëve GERB-i fitoi në 21 qytete të mëdha. Por humbja e tanishme e pozitave nuk është diçka shqetësuese, sepse atje ku nuk vendosi kryetarë të vet të bashkive,  ai ka përparësi  sa i përket numrit të këshilltarëve bashkiakë dhe kjo do të thotë se prania e saj në strukturat e pushtetit vendor është bilancuar.

Pas raundit të dytë Partia Socialiste Bullgare ka drejtues të qarqeve me qendra në qytetet Ruse, Pernik, Razgrad dhe Bllagoevgrad dhe ka pozita të mira në këshillat e tyre bashkiake. Rezultatet e socialistëve sivjet janë më të mira në krahasim me ato të vitit 2015 dhe kështu sipas tyre ata “kthehen në pushtetin vendor”. Ky fakt komentohet dhe nga lideri i partisë GERB dhe kryeministri i vendit Bojko Borisov si “normalizimi” i pushtetit vendor, sepse sipas tij nuk është normale që partia e tij t’i udhëheqë të gjitha qytetet e mëdha.

Lëvizja për të Drejtat dhe Liritë fitoi më vete ose në koalicion në 47 bashki (rezultati i saj në 2015 ishte 39 bashki). Përveç kësaj përfaqësues të Lëvizjes janë dhe 18% prej të gjitha këshilltarëve bashkiakë. Në të njëjtën kohë zgjeron dhe arealin e vet gjeografik në vend. Për një formacionin, i cili ka pozita më të forta  kryesisht në regjionet me pakicë turke, zgjerimi i pranisë së tij është me rëndësi të madhe.

Prej tri partive nacionaliste në koalicionin qeverisës “Patriotët e Bashkuar”, i cili është partner me GERB-in në pushtetin ekzekutues, vetëm VMRO-ja ka një prani më të konsiderueshme në pushtetin vendor, dy të tjerët  - “Fonti Kombëtar për Shptimin e Bullgarisë” dhe partia “Ataka” në fakt nuk kanë pozita të fituara në këto zgjedhje.

Pas raundit të dytë në disa vende tablotë e pushtetit vendor janë tepër shumëngjyrëshe. Në qytetin Vidin në balotazh fitoi kandidati i Bashkimit të Forcave Demokratike kundër kandidatit të GERB-it. Në Jamboll fitorja e Demokracisë së Drejtpërdrejtë kundër kandidatit të GERB-it ishte shumë befasuese. Në Dobriç kandidati i lëvizjes “Bullgaria e Qytetarëve” fitoi kundër rivalit nga GERB. Kjo tablo shumëngjyrëshe lë përshtypje për më shumë pluralizëm në strukturat e pushtetit vendor.

Raporti i forcave politike pas raundit të dytë të zgjedhjeve vendore është në përputhje me parashikimet e disa analistëve për ndryshim, që mund të shkaktojë zgjedhje të parakohshme. GERB mori më pak përkrahje, por pavarësisht nga kjo mbetet forca e parë politike. Partia Socialiste Bullgare fitoi pozita, por jo të mjaftueshme për të qenë alternativë të GERB-it. Performanca e keqe e “Frontit kombëtar për Shpëtimin e Bullgarisë” dhe e partisë “Ataka” do të thotë se opozita e brendshme në koalicionin qeverisës bëhet më e dobët.  Bashkë me VMRO dhe me bashkimet taktike me Lëvizjen për të Drejtat dhe Liritë me disa deputetë të pavarur, siç deri tani GERB mund të vazhdojë dhe ta përfundojë pa shqetësime mandatin e tij të plotë. Dhe siç komentoi akoma para raundit të parë të zgjedhjeve vendore Kryeministri Borisov, pushteti i deritanishëm mbetet i qëndrueshëm.

Përgatiti në shqip: Jordanka Ivanova

Më shumë nga rubrika

Antonijo Milloshoski

Ka formulë për zgjidhjen e kundërshtimeve historike bullgaro maqedonase

Kryeministrat e Bullgarisë dhe të Maqedonisë së Veriut Bojko Borisov dhe Zoran Zaev duhet të merren vesh në takimin mes tyre muajin tjetër në Sofje se “Goce Dellçev është maqedonas në kuptimin regjional të fjalës dhe bullgar nga pikëpamja e..

botuar më 20-10-19 4.25.MD

Analizues politikë shohin një rirregullim të mjedisit politik në Bullgari

Mbi 100 ditë vazhdojnë protestat nën dritaret e pushtetit në Sofje, si dhe në qytetet e mëdha në vend me kërkesë për dorëheqje të qeverisë dhe të prokurorit të përgjithshëm Ivan Geshev. Gjatë ditëve të fundit  ndaj pakënaqësisë civile u bashkuan..

botuar më 20-10-19 3.26.MD

100 vjet nga vendosja e marrëdhënieve diplomatike midis Bullgarisë dhe Hungarisë

Zëvendës kryeministrja dhe ministre e punëve të jashtme e Bullgarisë Ekaterina Zaharieva është për një vizitë zyrtare në Hungari në lidhje me përvjetorin e 100 të vendosjes së marrëdhënieve diplomatike dypalëshe. Me rastin e kësaj dite do të..

botuar më 20-10-19 1.02.MD