Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Irina Ivanov-Irra dhe “Makina për lumturi”

Si sipas jush punon një “makinë për lumturi”?  pavarësisht se tingëllon në mënyrë tepër utopike, një e tillë mund të ekzistojë në çdo një vetëdije njerëzore, mjaft që të besojmë se mund të jemi mjeshtër të kohës sonë dhe të shprehim dëshirat tona më të mëdha dhe të thella, pa na akuzuar njeri për këtë. Pikërisht ky moment i lirisë së plotë absolute është “lënda djegëse” e nevojshme, që të mund të fillojë të punojë makina.

Meekspozitën e tij fotografike të titulluar “The Happiness machine”, artistja vizuale Irina Ivanov-IrrA, i imponon publikut  se ky moment i jashtëzakonshëm është i mundur dhe mund të kapet 35 herë të tëra, aq sa janë dhe fotografitë e renditura në hapësirën komode artistike “KO-OP” në Sofje nga data 9 deri më 12 janar. Kuadrot janë të fotografuar gjatë kohës së edicionit të vjetshëm të festivalit  “Burning man”, i cili për vit mbledh artistë nga të gjitha gjinitë, si dhe bën publikime  nga e gjithë bota. Kështu për disa ditëhapësira në shtetin amerikan Nevada, të cilin disa e quajnë shkretëtirë kurse të tjerë- fundi i një liqeni të thatë, kthehet në një territor të ruajtur, ku liriadhe krijimtaria janë në një simbiozë е plotë midis tyre. Midis 70 dhe 80 000 veta është numri maksimal i njerëzve, të cilët mund  të marrin pjesë, ku për këtë qëllim blihen bileta në një lotari të veçantë-vм në dukje Irina dhe shton:  

Artistët e festivalit çdo vit janë të ndryshëm, kurse mes publikut gjithmonë ka një grup bullgar, i cili krijon kampin e vet, ku të gjithë bullgarët e tjerë, të cilët shkojnëndihen të ftuar, me qenë se në fakt gjendesh mes asgjësë dhe disponon vetëm me këtë të cilën e shpie.

Gjatë vitit 2018 Irina përjeton festivalin pavarësisht se nuk është në vend fizikisht, përmes partnerit të saj-një nga fatmëdhenjtë е gjendur aty. Gjatë vitit tjetër ajo bëhet një pjesë nga euforia artistike në shkretëtirë:

Mund të them se ky përjetim, nga pikëpamja ime në Bullgari qe mjaft e frikshme. Kjo më motivoс  ta xhirojë festivalin dhe në këtë mënyrë të tregojë Burning man të vërtetë jashtë çdo gjëje, të cilën e përfytyrojmë kur dëgjojmë për këtë përjetim. Sepse asnjë të cilin ti e pyet sesi të përgatitesh ose se çfarë të presësh kur të shkosh aty, nuk të thotë, por më tepër të këshillon- prit të shkosh dhe do të kuptosh.

Një nga gjërat të cilat i bëjnë një përshtypje të veçantë  gjatë kohës së edicionit të vjetshëm, është mungesa e çfarëdo qoftë agresioni ose konflikti midis njerëzve dhe gatishmëria e secilit të tregojë anët e veta më të mira të atyre të cilët gjenden rreth tij.

Përveç fotografe, bullgarja është dhe regjisore dhe operatore e cila ka realizuar ëndrrën e vet të ketë një shtëpi të vet producenti në Losë Anxhelos, ku jeton prej 1 viti. Porositë më të shpeshta janë për xhirimin e reklamave dhe të videove muzikore. Sipas Irinës, pavarësisht se konkurrenca përtej Oqeanit të jetë e madhe, ajo më tepër është ndërtimore, gjë e cila e motivon të zhvillohet dhe të lëviz përpara.

Fotografitë janë të siguruara nga Irina Ivanov-Irra

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva


Galeria

Më shumë nga rubrika

Biblioteka e kryeqytetit nderon poetin Gjeo Milev me një ekspozitë të veçantë

Biblioteka e kryeqytetit shënon 125 vjetorin e lindjes së Gjeo Milevit me një ekspozitë të posaçme të titulluar “Njeriu përpara të gjithave”. Poet, përkthyes, kritik letrar dhe teatral, regjisor dhe gazetar-të gjitha këto veprimtari , të cilat..

botuar më 20-01-19 9.15.PD

Zdravka Evtimova: Do të doja që ta mos thyejmë qafën dhe të mos përkulemi

Ka histori të bukura, por të mbytura në kënetën e fjalëve të dobëta e të ngatërruara. Ka dhe të tjera – me të vërtetë frymëzuese, të cilat fluturojnë në vetëdije me lehtësinë e zogjve. Sikurse me krahë të hapura, historitë e Zdravka Evtimovës lëvizin..

botuar më 20-01-15 1.54.MD

Vjersha dhe poezi të reja, letra dhe dokumente, hedhin dritë të re mbi jetën e krijuesit bullgar Pejo Javorovit

Vjersha të panjohura deri në këtë moment të poetit të madh bullgar Pejo Javorov do të botohen në një libër dhe shumë shpejt do të arrijnë deri tek adhuruesit e fjalës poetike. Përveç tyre në vëllim u botuar letra dhe dokumente të poetit, me vlerë..

botuar më 20-01-12 10.40.PD