Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Duke menduar për Bullgarinë në Argjentinën e largët

Foto: arkiv personal

Në Argjentinë jetojnë dhe punojnë dhjetëra mijë bullgarë. Numri i tyre i saktë nuk dihet, por supozimet janë për midis 50 000 dhe 150 000 veta. Një pjesë e madhe prej tyre ndodhen në shtetin amerikano-jugor prej kohe dhe bile vështirë e kuptojnë gjuhën bullgare. Por, ndjekin atë që po ndodh në atdhe me një interes të madh. Një nga burimet e mia të vlefshme për informacion është Radio Bullgaria, na thotë Ivan Cankov, i cili bashkë me bashkëshorten e tij Aksinija është themelues i Shoqatës Qytetare “Bullgarët në Argjentinë. Të dy kanë formuar radio të vet, po përgatisin dhe një internet televizion.

Pjesa dominuese e bullgarëve në Argjentinë thotë Ivan Cankov, janë trashëgimtarë të emigrantëve, të cilët tanimë arrijnë deri në brezin e katërt.Në praktikë, ata janë argjentinas, disa prej tyre janë me pasaporta bullgare dhe vetëm nga familja që mbajnë e cila përfundon në “- ov”, mund të kuptosh se janë bullgarë.Për shkak të distancës së largët dhe udhëtimit të shtrenjtë, shumë pak prej tyre kanë qenë në Bullgari. Por, emocionohen prej çdo gjëje bullgare.

Dëshmitë e para për bullgarët në Argjentinë janë që nga fillimi i shekullit të kaluar, ku bashkësitë më të mëdha formohen pas dy luftërave botërore.  

Gjatë asaj kohe qeveria argjentinase përmes përfaqësive të veta në vendet evropiane bën një farë fushate reklamuese – thotë Ivan Cankov. I premton çdo një banuesi të ri të sapo ardhur kaq tokë, sa mundet të përpunojë. Për bullgarin e uritur kjo vjen si “një peshqesh nga Zoti”. Grupe të tëra nga Bullgaria i drejtohen Argjentinës - pa para, pa ditur gjuhën. Duke mbërritur në Argjentinë ata u drejtohen vendeve me mangësi të krahut të punës. Bashkësia më e madhe bullgare në Argjentinë është në provincën Chaco, ku ndodhen plantacionet e mëdha me pambuk. Vendi tjetër është Comodoro Rivadavia ku ndodhen depozitat e naftës, kurse grupi i tretë më i madh prej bullgarëve shkon në Berisso, në afërsi të Buenos Aires për të punuar në instalimet e mëdha të frigoriferëve për mish. Në kryeqytetin Buenos Aires janë vendosur grupe më të vogla nga bullgarët intelektualë.

Dhe sot e kësaj dite grupi më i madh bullgar në Argjentinë është në Chaco, i pasuar nga bashkësia jonë në Comodoro Rivadavia dhe Berisso. Me dëshirë të jenë në ndihmë të bashkatdhetarëve të vet, Ivan Cankov dhe bashkëshortja e tij Aksinija fillojnë të bëjnë një faqe interneti të specializuar, kurse pas kësaj të frymëzuar nga suksesi i saj krijojnë dhe një radio në internet të titulluar “Bullgaria Ime”.

“Temat e emisioneve tona janë krejtësisht kulturore. Nuk ka lajme dhe politikë. Bëjmë transmetime, të cilat janë të lidhura me traditat bullgare, me festat tona kombëtare dhe zyrtare. Kemi dhe një fushatë e cila kërkon dhe zbulon krijues me një prejardhje bullgare - piktorë, shkrimtarë, poetë, muzikantë. Përmes radios ne i popullarizojmë. Iniciativa tërhoqi jo pak krijues, përfshi dhe nga shtetet fqinje spanjisht folëse. Zhvilluam dhe kurse në gjuhën bullgare në internet, të cilat janë alternativa e vetme e atyre të cilët dëshirojnë të mësojnë gjuhën. Komunitetet kompakte janë në mijëra kilometra nga Buenos Aires dhe në fakt është e pamundur të zhvillohet një kurs me prani të drejtpërdrejtë. Kishte një interes të madh. Na telefononin njerëz nga provincat, nga vendet fqinje si Uruguai, ku po kështu ka bullgarë, të cilët kanë dëshirë të mësojnë gjuhën e tyre amtare. Kursi përmban 100 mësime, kurse çdo një leksion vazhdon rreth 1 orë”.

Do të fillojë dhe televizioni i parë bullgar në Amerikën Latine. Media e re quhet “Los Bulgaros TV”, kurse në themel të tij po kështu përsëri qëndron Ivan Cankov.

Një herë në muaj do të bëjmë një program mbi tema kulturore, nuk parashikojmë politikë ose lajme, por një lloj tjetër transmetimesh publicistike. Ne gjithashtu do të azhurnojmë fushatën e filluar në radio me biseda me bullgarë të njohur ose argjentinas të njohur me një prejardhje bullgare. Kjo është në fillim, kurse pas kësaj do të shohim.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Bullgarët dhe spanjollët nderojnë Julio Palencia

Sot Ambasada e Spanjës në Bullgari prezanton një botim jashtëzakonisht interesant, të titulluar “Nëpër gjurmët e një diplomati spanjoll në Sofje: Julio Palencia. Itinerari dhe pasqyra e marrëdhënieve diplomatike midis Spanjës dhe Bullgarisë”...

botuar më 21-06-22 2.55.MD
Dr. Ivan Maxharov

Vetëm 20% e mjekëve bullgarë janë imunizuar kundër Covid-19

Mjekët në Bullgari janë një nga shtresat kryesore që janë skeptikë për vaksinimin dhe nuk e bindin popullsinë për të vaksinuar. Është e papranueshme që vetëm 20% e mjekëve të jenë imunizuar. Këtë e tha në një intervistë për BNR Dr. Asparuh Iliev,..

botuar më 21-06-22 12.53.MD

A do të shpëtojë mali Vitosha nga ndotja me kanoçe alumini?

Një pjesë nga shtëpitë e pushimit në malin Vitosha, mali i cili është në një afërsi të drejtpërdrejtë me kryeqytetin tonë, do të pajisen me makina të specializuara për kompresimin e kanoçeve prej alumini në kuadrin e iniciativës së “ Klubit Malor..

botuar më 21-06-22 7.00.PD