Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Sofja përsëri këmbënguli që BE-ja të mos të vonojë negociatat për anëtarësimin e Shqipërisë dhe të Maqedonisë së Veriut

Foto: EPA/BGNES

Në konferencën “Nga Selaniku deri në Zagreb”, të organizuar nga Ministria e Jashtme greke në përkrahje të perspektivës evropiane të vendeve nga Ballkani Perëndimor, Ministrja bullgare e Punëve të Jashtme Ekaterina Zaharieva paralajmëroi se metodologjia e re për bisedime e Komisionit Evropian nuk duhet të vonojë fillimin e negociatave për aderimin e Shqipërisë dhe të Maqedonisë së Veriut. Ministrja nënvizoi po kështu se me rëndësi të madhe për integrimin evropian të vendeve nga regjioni është zbatimi i marrëveshjeve të fqinjësisë, të cilat ato i kanë nënshkruar, që t’i tregohet Brukselit, që të gjitha çështjet e hapura me vendet fqinje janë zgjidhur.

Në një koment të bërë para Radios Kombëtare Bullgare për ngjarjen në Selanik, gazetari dhe njohës i mirë i regjionit  Kostadin Filipov këmbënguli, që interesi kombëtar i Bullgarisë duhet të ruhet nëpërmjet traktateve, të cilat ajo i ka nënshkruar, dhe pjesërisht nëpërmjet këtij për fqinjësi të mirë dhe miqësi dhe bashkëpunim me Maqedoninë Veriore. Në lidhje më këtë, Filipov rikujtoi se Komisioni i Përzier i krijuar në bazë të kësaj marrëveshjeje midis Sofjes dhe Shkupit aktualisht në praktikë nuk punon.

Kurse pyetjes nëse është optimist për perspektivën evropiane të Ballkanit Perëndimor, gazetari iu përgjigj:

“Jam optimist për të ardhmen evropiane të Ballkanit Perëndimor, por më duket  se aksenti duhet të vihet mbi provën e Greqisë të kthejë vendin e vet si shtet, i cili në territorin e Evropës Juglindore  është më i interesuar dhe e lëviz më aktivisht procesin e afrimit të shteteve nga Ballkani Perëndimor drejt Bashkimit Evropian.”

Filipov mendon se tani Greqia po bën provë të kthehet në vendin, të cilin e zinte akoma që në fillim të shekullit të 21, kurse kjo e shqetëson atë:

“Shqetësohem se Presidenca aktuale e Kroacisë, pavarësisht nga të gjitha qëllimet e mira që të arrihet një rezultat konkret në takimet e ardhshme në fund të muajit mars në Bruksel dhe gjatë muajit maj në Zagreb, do të jetë nën hijen e përpjekjeve greke t’u japin përkrahje vendeve nga Ballkani Perëndimor për anëtarësim në Bashkimin Evropian...Duhet të shohim sesi vepron Greqia, që të të afirmojë rolin e vet si një lider në Evropën Juglindore sa i përket integrimit evropian.”

“Do t’u japë dhe një prognozë optimiste - tha analisti. Me të vërtetë  më 26 dhe 27 mars do të ketë edhe një shtytje për integrimin e Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian. Tirana dhe Shkupi do të marrin një farë kompensimi për mossuksesin nga tetori i vitit të kaluar, duke u dhënë data për fillimin e negociatave. Kur do të jetë kjo datë, nuk mund të prognozoj, por nga Parisi vijnë sinjale, se aty e pranojnë ekuilibrin në metodologjinë e re midis interesave franceze dhe dëshirës së pjesës më të madhe të vendeve në Bashkimin Evropian që zgjerimi të përfshijë dhe rajonin e Ballkanit Perëndimor.”  

Në takimin e Selanikut përfaqësuesit e Komisionit Evropian ripohuan mendimin e tyre se duhet të fillojnë bisedime me Republikën e Maqedonisë Veriore dhe me Republikën e Shqipërisë për aderimin e tyre. Ky do të jetë dhe përfundimi i raporteve vjetore për përparimin e vendeve, botimi i të cilave pritet që javën e kaluar.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Dy bashkëkryetarët e Komisionit prof. Angell Dimitrov dhe prof. Dragi Georgiev

Nuk ka përparim në çështjet e diskutueshme historike midis Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut

Takimi i njëmbëdhjetë i Komisionit të Përbashkët të Çështjeve Historike midis Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut, të krijuar në zbatim të Marrëveshjes së Miqësisë, Fqinjësisë së Mirë dhe Bashkëpunimit mes dy vendeve tona, përfundoi..

botuar më 20-12-04 6.56.MD

Ngjarjet me adresë ballkanike

Më 6 dhjetor rumunët do të votojnë për parlament Për më datë 6 dhjetor janë caktuar zgjedhjet parlamentare në Rumani. Që të mund të aderohen ndaj procesit zgjedhor dhe rumunët jashtë shtetit, Ministria e Punëve të Jashtme Rumune organizoi..

botuar më 20-12-04 2.00.MD
Zoran Zaev

Zoran Zaev është i gatshëm të bisedojë me Bullgarinë deri në verën e vitit 2021

I dërguari i posaçëm i Maqedonisë së Veriut për Bullgarinë Vlado Buçkovski është vetëm motivator për aplikimin e Marrëveshjes së Miqësisë dhe Fqinjësisë së Mirë, tha Kryeministri maqedonas Zoran Zaev. Ai do të ketë mandat prej 1 viti. Negociatat..

botuar më 20-12-03 7.06.MD