Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

“Kërko thesarin“ në Sofje

4
Urdhri „Kalorësi i Madarës“ shkalla e 1

Jeta në Bullgari pak nga pak po normalizohet. Pas izolimit të gjatë njerëzit po e shfrytëzojnë motin e mirë, në mënyrë që të kalojnë më shumë kohë jashtë. Kurse që nga 15 maji deri më 15 qershor do të mund  të gërshetojnë shëtitjen e këndshme në pjesën qendrore të Sofjes me pjesëmarrje në lojën “Kërko thesarin”. Qëllimi i saj është të popullarizojë vende, persona dhe ngjarje të lidhura me historinë e Bullgarisë, si dhe urdhrat dhe medaljet si një mjet vlerësimi publik për njerëzit e merituar. 20 “thesaret” të cilat duhet t’i gjejnë entuziastët, janë kontejnerë me çmime të përcaktuara në periudhën që nga viti 1945 deri në vitin 1991.

“Arsyeja për të zgjedhur këtë periudhë është se atëherë janë krijuar dhe shpërndarë më shumë urdhra dhe medalje - sqaron Evgjenij Ivanov, një nga organizatorët. Ndër urdhrat janë “Kirill dhe Metodij”, “Republika Popullore e Bullgarisë”, i cili ka qenë një nga urdhrat më të lartë, “Medalje për mëmësi”, me të cilën janë dekoruar nënat të cilat kanë lindur, kanë rritur dhe edukuar 3 e më shumë fëmijë. Ky urdhër nuk merr pjesë në sistemin bashkëkohor të dekorimit. Është përfshirë një mori e madhe prej  urdhrave, të cilët u janë dhënë njerëzve me merita nga më të larmishmet dhe shpresojmë shumë se nëpërmjet lojës mund të mësojmë më shumë për sistemin e çmimeve bullgare.”

Kontejneri përmban po kështu dhe informatë se kur është vendosur dhe kur është revokuar çmimi, kush është autori i tij dhe një përshkrim të shkurtër se për çfarë meritash është dhënë. 25 pjesëmarrësit e parë  me më shumë thesare të zbuluara do të marrin një katalog “Tituj nderi, urdhra dhe medalje të Bullgarisë nga periudha 1944-2020”, si dhe urdhër ose medalje themeluar në periudhën që nga viti 1945 deri në 1985.

“Katalogu i jep një pamje të re sistemit bullgar të dekorimit, parakushteve për lindjen dhe zhvillimin e tij, ka dhe shembuj të patreguar deri në këtë moment. Më e rëndësishmja: sqaron se përse është dhënë çdo një urdhër, titull nderi ose medalje.

Është përfshirë një informacion dhe për përbërjen e metalit – diçka e cila nuk merr pjesë deri tani në asnjë katalog - thotë Evgjenij Ivanov dhe lë të kuptohet se dekoratat do të fshihen rreth vendeve të shënuara për historinë: Urdhri “Kirill dhe Metodij” do të jetë afër vendeve të lidhura me kulturën bullgare. Urdhrat dhe medaljet ushtarake - në afërsi me monumentet kombëtare. Ne i popullarizojmë këto vende dhe duam që njerëzit të mësojnë se çfarë qëllimi kanë urdhrat dhe medaljet dhe se për çfarë meritash jepen”.  

Urdhri „Republika Popullore e Bullgarisë“ shkalla e 2 me kutiA e njohin bullgarët historinë e vet ose duhet vazhdimisht të rikujtohet për vendet më të rëndësishme, për personalitetet dhe ngjarjet?

“Kam frikë se, historia bullgare interpretohet nga pikëpamja e politikës - mendon Evgjenij Ivanov. Historia nuk duhet të shikohet në mënyrë të njëanshme.Në çdo një etapë ka ngjarje, me të cilat mund të krenohemi. Dhe ne mundohemi të tregojmë pikërisht këtë: se ka njerëz, të cilët kanë merituar dhe kanë qenë të nderuar me çmime shtetërore. Ky është qëllimi i projektit të Bashkimit Evropian, në kuadrin e të cilit realizohet loja: t’u japim një mundësi më të gjerë qytetarëve të propozojnë personalitete për urdhra dhe medalje.Ka deficit në sistemin modern të dekorimit dhe detyra jonë është që të vëmë në dukje vendimet mundësisht më të mira.”

Organizatorët mbështeten tek vetëdija e pjesëmarrësve dhe saktësojnë se, personat nën moshën 18 vjeç duhet të jenë të shoqëruar nga prindërit e vet, sepse kontejnerët janë të fshehur në vende, të cilat kërkojnë praninë e njerëzve të mëdhenj. Është i nevojshëm dhe një regjistrim paraprak. Të gjitha kushtet mund të gjenden në faqen e lojës në Facebook:

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Galeria

Më shumë nga rubrika

Teatri Kombëtar Eksperimental “Kujtim Spahivogli” në Tiranë fton regjisorë bullgarë për të vendosur pjesë teatrale

Ambasadori bullgar në Shqipëri Momçill Rajçevski vizitoi Teatrin Kombëtar Eksperimental “Kujtim Spahivogli” me ftesë të drejtorit të tij Altin Basha. Gjatë takimit u shqyrtuan mundësitë për bashkëpunim me teatrot në Bullgari. Drejtori Basha u..

botuar më 21-02-24 4.59.MD

Dy projekte bullgare janë mes laureatëve të Çmimit për qytetar evropian

Projektet “Medeja” dhe “Shikoj përmes muzikës” janë mes mbajtësve të Çmimit për qytetar evropian për vitin 2020. Çmimi ka një shprehi simbolike dhe u jepet nga Parlamenti Evropian personaliteteve ose organizatave për projekte të realizuara prej tyre për..

botuar më 21-02-20 8.05.PD

Vasill Levski është mision dhe frymëzim

Revolucionari i madh bullgar Vasill Levski që prej kohe u kthye në një figurë bashkuese për popullin. Përveç luftës për republikë të pastër dhe të shenjtë, Apostulli i Lirisë na laamanet të vërtetat e tij thjeshtë jetike, se nuk ka nevojë..

botuar më 21-02-19 8.05.PD