Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Zbuluan një kompleks monumental peshkopal në Perperikon

Prof. Nikollaj Ovçarov në qytetin e gurtë Perperikon
Foto: arkiv

Vera arkeologjike në Perperikon (Bullgari Jugore) filloi me zbulimin e një kompleksi peshkopal. Objekti daton nga shekujt V-VI dhe ndodhet në shpatën jugore të qytetit guror. Tashmë janë gjetur dhe sendet e para në të, bëri të ditur udhëheqësi i ekspeditës Nikollaj Ovçarov.

Pritet se gjatë muajve të ardhshme Pallati Peshkopal do të zbulohet në tërësi. Deri tani arkeologët kanë gjetur disa pjesë prej ambienteve dhe blloqe të mëdha shkëmbore të ngjashme me ato të rezidencës së dikurshme peshkopale. Sipas Ovçarovit pas përfundimit të punimeve studimore do të kemi një ndërtesë monumentale që do të mund të konkurrohet me struktura të ngjashme në Evropë. 


Më shumë nga rubrika

Akve Kalide

Pranë qytetit Burgas arkeologë zbuluan monedha nga shekulli IV

Gjatë gërmimeve te “Akve Kalide” në afërsi të qytetit bregdetar Burgas, arkeologët zbuluan më se 40 monedha, shumica prej të cilave nga shekulli i IV. Para BTA-së udhëheqësi shkencor i kompleksit arkeologjik Dimço Momçillov tha, se u gërmuan më se 50..

botuar më 20-08-02 1.18.MD

Ministria e Kulturës lëshon para për studimin dhe konservimin e kalasë në baskinë Tvërdica

Mbeturinat nga kalaja-qytet Verdica, në tokën e Tvërdicës (në pjesën Qendrore të Bullgarisë Jugore) do të studiohen dhe do të konservohen, njoftoi Agjencia Telegrafike Bullgare. Për këtë qëllim, Ministria e Kulturës i ofron 18 000 leva /afro 9 000 euro/..

botuar më 20-08-02 6.05.PD

Fillojnë kreshmët e së kremtes së Fjetjes së Hyjlindëses

Sot, më 1 gusht fillojnë kreshmët, të cilat paraprijnë kremten e madhe të krishterë të Fjetjes së Hyjlindëses, të cilën e festojmë më 15 gusht. Gjatë kësaj periudhe feja u ndalon besimtarëve të hanë mish e bulmet me qëllim lartësim shpirtëror dhe..

botuar më 20-08-01 11.39.PD