Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Le të kujtojmë...

Arkitektë nga e gjithë bota studiojnë ndërtimin preciz të varrezës rreth qytetit Pomorie

Foto: arkiv

Shkencëtarët janë të befasuar dhe po kërkojnë emrin specifikpër varrezën antike me kupolë rreth qytetit Pomorie. Mes banuesve vendas ajo ka fituar popullaritet si “varreza e zbrazët”, sepse varreza ka qenë e mbuluar me një përpikmëri të madhe me rërë, në ngjashmëri me tumulat dhe varrezat e lëna nga trakët. Studimet fillojnë në fund të shekullit të 19 kur arkeologët çekë Karel dhe Herman Shkorpil kanë vizituar Anhiallon / ky ka qenë emri antik i qytetit të sotëm Pomorie/ që të përshkruajnë lashtësitë vendase. Ata kanë bërë skicat e para të vendit dhe me publikimet e veta e njohin të gjithë opinionin botëror me këtë monument interesant.

Një korridor i gjatë pas hyrjes të çon drejt një kamerë të rrumbullakët me diametër 11,60 metra, e cila mahnit me arkitekturën e saj. Muret e sallës i përngjajnë një harku gjysmë cilindrik. Në qendër ka një kolonë e cila është bosh, dhe e cila zgjerohet lartë dhe bashkohet me murrin e jashtëm. Arkitektë të shumtë nga e gjithë bota studiojnë dhe sot këtë varrezë, që të kuptojnë sekretet e kupolit të ndërtuar në mënyrë shumë precize në periudhën rreth shekullit të 2 të 4 pas lindjes së Krishtit. Ndërtimi është kryesisht prej guri gëlqeror dhe tulla të ngjitura me llaç. Por, mjeshtrit e saj dhe sot e kësaj dite mbeten të patejkalueshëm. Që të gjitha këto fakte i mësojmë nga publikimi “Një varrezë afër Pomories mbetet enigmë më shumë se 100 vjet”.


Më shumë nga rubrika

117 vjet nga Kryengritja e Ilindenit

Më 2 gusht të vitit 1903 shpërthen Kryengritja e Ilindenit, e konsideruar si një pikë kulmore në lëvizjen nacionalçlirimtare të bullgarëve në Maqedoni dhe Edrene. Ajo është fryt i intrasigjencës së popullit bullgar kundra vendimeve të Kongresit të..

botuar më 20-08-02 5.15.PD

Ujë shërues, peizazhe piktoreske dhe ajër i pastër i kristaltë tërheqin në fshatin Banja

Në luginën e qytetit Razllog, në rrëzat e tri maleve të shkëlqyera bullgare Rodopi, Rilla dhe Pirin gjendet fshati piktoresk Banja. Vetëm në disa kilometra largësi nga vendpushimi malor Bansko, qyteza sikurse mbetet pa u vënë re nga turistët, të cilët..

botuar më 20-08-01 5.10.PD

Pomorie – turizëm kulturor dhe mjekësor në bregun e Detit të Zi

E themeluar gjatë shekullit të V para Krishtit qyteza Pomorie tërheq me kuriozitetet e saj të shumta – krahina historike, rezervat natyror, lloje të rralla të florës dhe faunës. Pomorie ndodhet në një gadishull shkëmbor, 3.5 km në brendësinë e Detit të..

botuar më 20-07-26 5.00.PD