Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Zbuluan një vendbanim mesjetar nga periudha e Mbretërisë së Parë Bullgare

Foto: BTA

Në vendbanimin e fshatit Brestnica, nëpër trasenë e autostradës “Hemus” arkeologët zbuluan një qytezë nga periudha Mesjetare ku dikur ka pasur veprimtari metalurgjike, njoftoi Agjencia Telegrafike Bullgare. Gjatë gërmimeve fillestare, të zhvilluara në fund të vitit të kaluar, është zbuluar një qytezë nga koha e Mbretërisë së Parë Bullgare. Gjatë gërmimeve të reja janë gjetur punishte metalurgjike nga shekulli i 10, 9 me furra krejtësisht të ruajtura për shkrirjen e mineralit të hekurit, si dhe mbi 10 banesa, të gërmuara në tokë, tepër karakteristike për këtë periudhë. Midis artefakteve ka dhe shumë zbulime të tjera si shigjeta, kryqe për t’u vënë në gjoks, unaza, enë prej qeramikë e të tjera.

Më shumë nga rubrika

17 shtatori - festë e virtyteve shpirtërore dhe е kryeqytetit tonë Sofja

Më 17 shtator Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e tre motrave Besa, Shpresa dhe Dashuria dhe të nënës së tyre Sofia, të cilat vdesin për shkak të besimit të tyre në fenë e krishtere gjatë vitit 126 gjatë kohës së perandorit romak Adrian...

botuar më 20-09-17 11.05.PD

Ekspozita “Ujësjellësi i Rilës”

Ekspozita “Ujësjellësi i Rilës” kushtuar Ditës së Sofjes, e cila kremtohet më 17 shtator, prezanton se si u ndërtua ujësjellësi për furnizimin e ujit nga mali Rila deri në Sofje. Në të mund të shihet plani për furnizimin e Sofjes me ujë nga viti..

botuar më 20-09-16 11.49.PD

Radiot e vjetra tregojnë historitë e tyre

Mbi 80 radio të vjetra janë të eksponuar në Muzeun Historik në qytetin Pollski Trëmbesh në Bullgarinë Veriore, deri në fund të muajit tetor. Vendi për këtë ekspozitë interesante nuk është i zgjedhur rastësisht: “Qëllimet dhe detyrat e një..

botuar më 20-09-15 11.36.PD