Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Shën Pantalejmon – mjekues dhe mbrojtës i stuhive

Shën Pantalejmon
Foto: arkiv

Më 27 korrik krahas Shën Klimenti i Ohrit dhe Shën Shtatë Shenjtorët, Kisha Ortodokse Bullgare respekton kujtesën e Shën Martirit Pantalejmon. Emri i tij do të thotë mëshirë. Ky shenjtor njihej ndër njerëzit si mjek dhe shërues. Me vetëmohim të paparë ai u ndihmonte të varfërve dhe të sëmurëve.

Pasi u pagëzua në fenë e krishtere si dhuratë mori aftësinë për të shëruar dhe për të bërë çudira. Shën Pantalejmon u vra në vitin 305 pas torturave të egra në kohën e perandorit Maksimilian.

Sot shumë kisha dhe manastire bullgare e mbajnë emrin e Shën Pantalejmonit. Ai është mbrojtës i një numër të madh spitalesh, qendrash mjekësore.

Në popull ai njihet edhe si Pantalej, Pantalej i Ujit, Pantalaj Udhëtari... Në të kaluarën e largët ekzistonte besimi se Ditën e Shën Pantalejmonit lejlekët dhe dallëndyshet filluan të mblidhen në tufë për të përgatitur për shtegtimin e gjatë deri në vendet e ngrohta.

Besohet se Shën Pantalejmon mbron njerëzit nga sëmundje dhe mund të shërojë të sëmurët. Në rajonin e malit Stranxha ditën e këtij shenjtori të sëmurët ndizeshin qiri, mblidheshin vesën nga gjethet dhe e pinë për shëndet.

Kulti ndaj këtij shenjtori lidhet edhe me përfytyrimet popullore se ai është mbrojtës i stuhive verore, shirave të dendura dhe përmbytjeve. Që këtu vjen edhe emri i tij Pantalejmoni i Ujit. Në të kaluarën gratë brumosnin bukë dhe i shpërndanin për nder të tij që të mos ketë breshër, stuhi, përmbytje....


Përpilues: Krasimir Martinov

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova


Më shumë nga rubrika

Përvjetori i 102-të i Betejës së Dojranit do të shënohet në qytetin Pleven

Përvjetori i 102-të i fitores së arritur nga ushtria e vogël bullgare në rajonin e Dojranit gjatë Luftës së Parë Botërore, do të shënohet me solemnitet në qytetin Pleven. Beteja te Dojrani është një nga fitoret më të mëdha të ushtrisë bullgare..

botuar më 20-09-27 11.07.PD

E kaluara e manastirit Mëglizh është e mbështjellë në mister

Një nga manastiret tona më të bukura është i heshtur në thellësitë e Ballkanit, 2 kilometra në veri nga qyteti i rrethit Mëglizh. Shumë pak janë njerëzit që vijnë këtu larg qendrave tona turistike të përmbushura me njerëz, që të vetmohen dhe të marrin një..

botuar më 20-09-26 5.05.PD

80 vjet nga kthimi i Dobruxhës Jugore në kufijtë e Bullgarisë

Përvjetori i 80 i rikthimit të Dobruxhës Jugore dhe Nënshkrimit të Marrëveshjes së Krajovës shënohet solemnisht në Ditën e Dobriçit. Mysafirë zyrtarë në festë janë Presidenti Rumen Radev dhe Ministri i Mbrojtjes Krasimir Karakaçanov, transmetoi..

botuar më 20-09-25 6.56.MD