Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Fillojnë kreshmët e së kremtes së Fjetjes së Hyjlindëses

Foto: arkiv

Sot, më 1 gusht fillojnë kreshmët, të cilat paraprijnë kremten e madhe të krishterë të Fjetjes së Hyjlindëses, të cilën e festojmë më 15 gusht. Gjatë kësaj periudhe feja u ndalon besimtarëve të hanë mish e bulmet me qëllim lartësim shpirtëror dhe pendim për veprat e këqija. Ato janë lidhur me shpresën dhe dashurinë e të krishterëve ortodoksë ndaj Nënës së Shenjtë dhe kanë karakter të rreptë, si Kreshmët e Mëdha. Ditën e parë të kreshmës 1 gusht në kishat ortodokse kryhet një liturgji për shenjtërimin e ujit. Vetëm në festën e Shndërrimit të Zotit (6 gusht) është lejuar konsumi i peshkut. Kreshma vazhdon dy javë deri më 14 gusht.


Më shumë nga rubrika

Kremtojmë Fjetjen e Hyjlindëses Mëri - një nga festat më të respektuara në botën e krishtere

Çdo vit më 15 gusht Kisha Ortodokse Bullgare shënon festën e madhe të krishtere – Fjetjen e Shën Mërisë. Populli e quan këtë festë – Hyjlindësen e Tërëshenjtë. Kjo është dita e vdekjes së Shën Mërisë. Në të gjitha kishat dhe manastiret kryhet..

botuar më 20-08-15 5.35.PD

Fillojnë gërmime në pesë objekte arkeologjike pranë qytetit Pleven

Pesë ekipe arkeologjike fillojnë gërmime në rajonin e qytetit Pleven të Bullgarisë Qendrore Veriore. Drejtori i Muzeut Historik Regjional në Pleven arkeologu Vollodja Popov tha se gërmimet pranë fshatit Telish do të jenë me rëndësi të madhe sepse bëhet..

botuar më 20-08-11 10.19.PD

Shndërrimi i fytyrës së Shpëtimtarit Krisht - festë e cila forcon besimin dhe jep kurajë për kalimin e vështirësive

Më 6 gusht Kisha Ortodokse Bullgare feston Metamorfozën /Shndërrimin/ e Shpëtimtarit Krisht - një nga datat më të ndritshme në kalendar. Sipas teksteve të ungjillit, në këtë ditë Krishti zbulon përpara tre prej dishepujve të vet origjinën e tij..

botuar më 20-08-06 5.35.PD