Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Shpella Rodopëse ”Perla Dobrostan” – një vend i njohur mes turistëve

Foto: Facebook/@DobrostanskiBiserCave

Një interes mjaft të fortë nga ana e vizitorëve gjatë kësaj vere gëzon shpella rodopëse “Perla Dobrostan” rreth qytetit Asenovgrad. Turistët radhiten në radhë që të mund të hyjnë në mbretërinë nëntokësore të saj, të përmbushur  me formime të bukura shpellore. Kjo i motivoi autoritetet vendase të ndryshojnë orarin e punës të shpellës. Deri në fund të stinës turistike verore objekti tanimë do të punojë dhe gjatë ditëve të punës nga ora 9:00 deri në orën 18:00. Pronarët paralajmërojnë se do të respektohen që të gjitha masat kundra epidemike gjatë kohës së vizitës brenda.


Shpella “Perla Dobrostan” është një shpellë relativisht e vogël - midis  500 dhe 1000 metra katrore, por në të vihen re të tria format karstike - stalaktite, stalagmite dhe stalaktone. Atraksioni më i madh janë liqenet shpellore.Ato janë të vendosura në ngjashmëri të një kaskade njëra poshtë tjetrës, ku çdo një mbush me ujë tjetrën. Uji është kaq i pastër dhe i kthjellët saqë njeriu mund të mendojë se janë bosh.

Kurse emërtimi i shpellës – “Perla Dobrostan” vjen nga perlat e bukura shkëmbore, të cilat janë formuar gjatë shekujve në liqenet e saj. Por, mjerisht në ditët tona nuk ka dhe shenjë prej tyre. Në shpellën e bukur  kalon dimrin një koloni e vogël me lakuriqe nate, të cilët kanë një rol të rëndësishëm për ekuilibrin ekologjik në rajon.

Foto: Facebook/@DobrostanskiBiserCave

Më shumë nga rubrika

Vendpushimi Albena

Vendpushimi “Albena” ishte i pari që mori stikerin "100% të vaksinuar"

Vendet turistike në Bullgari me staf të vaksinuar do të marrin stiker "100% të vaksinuar", njoftoi në një konferencë shtypi në Albena Ministrja e Turizmit Stella Balltova. Pushimorja e parë që mori një stiker të tillë është Albena. Në vendpushim ka..

botuar më 21-06-10 7.29.MD

Me një vëmendje të shtuar pranë rezervuarëve gjatë sezonit të verës

Në muajt e ngrohtë të verës turistët kërkojnë freski buzë detit ose rreth lumenjve të bukur malorë dhe digave. Që të mund të ndihen të pa rrezikuar pranë rezervuarëve të shumtë të pa mbrojtur në vend, “njerëzit mund të pushojnë buzë tyre, por në..

botuar më 21-06-10 10.16.PD

Parashikueshmëria, vaksinimi masiv, hotelet kovid, apo si ta shpëtojmë verën turistike 2021?

Në këtë moment turistët kërkojnë një siguri më të madhe dhe parashikueshmëri. Ata gjithnjë e më pak ndikohen nga çmimet, nga atraksionet suplementare, cilësia e shërbimit si dhe nga faktorë të tjerë, të cilat paracaktonin sjelljen e tyre përpara..

botuar më 21-06-08 12.38.MD