Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Besimtarë do të kalojnë natën në zonën Krëstova Gora në malin Rodopa

Foto: arkiv

Në prag të një nga 12 festat më të mëdha të krishtere – Lartësimit të Kryqit të Nderuar njerëz nga mbarë vendi kalojnë natën duke u gdhirë festa në zonën Krëstova Gora (Pylli i Kryqit) në malin Rodopa. Sivjet për shkak të masave kundër epidemisë së koronavirusit në të gjitha kishat do të ketë dezinfektues dhe më pak besimtarëve do t’u lejohet të hyjnë përbrenda.

Liturgjia e mbrëmjes, e cila paraprin liturgjinë festive kushtuar Lartësimit të Kryqit të Nderuar, do të shërbehet në të hapur para kishës kryesore të zonës Krëstova Gora “Qefini i Hyjlindëses”. Të krishterët vijnë para festës për të kaluar natën në këtë vend të shenjtë ku ruhet copëz e Kryqit të Shenjtë të Zotit.


Më shumë nga rubrika

Sot nderojmë “engjëllin tokësor” Shën Joan Rillski

Më 19 tetor Kisha Ortodokse Bullgare kremton solemnisht transferimin e lipsanave të Shën Joan Rillskit në Sredec (Sofja e sotme) dhe kanunizimin e tij zyrtar si shenjtor. E quajnë çudibërës, sepse me emrin e shenjtorit janë lidhur shumë dëshmi të..

botuar më 20-10-19 6.05.PD

Farmacia e lashtë e doktorit Antoniadi në qytetin Plovdiv

Gjatë vitit  1872, mjeku i diplomuar në Vjenë Sotir Antoniadi hap një nga farmacitë e para në qytetin Plovdiv. Në bodrumin e shtëpisë së tij rilindëse  në Qytetin e Vjetër ai ka përzier ilaçe mbi bazën e mjekësisë popullore, por dhe ka krijuar forma të..

botuar më 20-10-18 7.10.PD

Gazetarja turke Vercihan Ziflioğlu nëpër gjurmët e bullgarëve të Kostandinopojës

Për pjesën dërmuese nuk është e ditur se cilët janë bullgarët e Stambollit ose bullgarët nga Kostandinopoja, siç e kanë quajtur historikisht bullgarët, rusët dhe popujt e tjerë sllavë, qytetin afër Bosforit. Në periudhën, në të cilën Stambolli ka qenë..

botuar më 20-10-17 8.05.PD