Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

17 shtatori - festë e virtyteve shpirtërore dhe е kryeqytetit tonë Sofja

Foto: arkiv

Më 17 shtator Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e tre motrave Besa, Shpresa dhe Dashuria dhe të nënës së tyre Sofia, të cilat vdesin për shkak të besimit të tyre në fenë e krishtere gjatë vitit 126 gjatë kohës së perandorit romak Adrian.

Sofia do të thotë Mençuri, me fjalë të tjera Urtësia dhe mençuria e Zotit, me të cilën është emërtuar dëshmorja e shenjtë. Prandaj dhe vajzat e saj mbajnë emrat e fryteve bazë të Shpirtit - besimi, shpresa dhe dashuria.

17 shtatori është zgjedhur gjithashtu festë e qytetit Sofja me vendim të Këshillit të Bashkisë së Kryeqytetit nga data 25 mars 1992. Sipas urdhëresës bashkiake për simbolet dhe dallimet, të miratuar agjatë vitit 2007, në Ditën e Sofjes mbahet seanca solemne e parlamentit të qytetit, kurse në të u jepen çmime veprimtarëve shoqërorë me kontribut  për lartësimin shpirtëror dhe përhapjen e kulturës në kryeqytet.

Çdo vit më 17 shtator në afërsi me Bazilikën “Shën Sofia” zhvillohet një ceremoni festive, shërbehet dhe një liturgji festive.

Është interesante të shënohet se shpesh bëhet gabim, kur mendohet se kishat me emrin Shën Sofia (për shembull këto në kryeqytetin bullgar dhe në Stamboll) të cilët janë të ngritura për nderim dhe lavdi të Birit të Zotit, janë emërtuar jo Atij, por shenjtores Sofia. Por, në fakt, Urtësia e Zotit është një nga pseudonimet e Jezu Krishtit. Sipas fjalëve të zëvendës kryetarit të bashkisë së kryeqytetit  docent, doktor Todor Çobanov, i cili është dhe pedagog universitar, Krishti është Llogosi, pra Fjala e Zotit, e mishëruar në mishin dhe trupin njerëzor. Dhe Krishti-Urtësi, është emri i kryeqytetit. Prandaj dhe kisha më e vjetër ortodokse  në kryeqytetin e sotëm “Shën Sofia” e ka marrë si festë e vet - Ungjillëzimin e Hyjlindëses Mari 25 marsin.

Më shumë për historinë e qytetit i cili mban emrin Sofja, si dhe për disa nga kureshtjet e tij më të mëdha, lexoni KËTU.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: arkiv, BGNES

Më shumë nga rubrika

Sot nderojmë “engjëllin tokësor” Shën Joan Rillski

Më 19 tetor Kisha Ortodokse Bullgare kremton solemnisht transferimin e lipsanave të Shën Joan Rillskit në Sredec (Sofja e sotme) dhe kanunizimin e tij zyrtar si shenjtor. E quajnë çudibërës, sepse me emrin e shenjtorit janë lidhur shumë dëshmi të..

botuar më 20-10-19 6.05.PD

Farmacia e lashtë e doktorit Antoniadi në qytetin Plovdiv

Gjatë vitit  1872, mjeku i diplomuar në Vjenë Sotir Antoniadi hap një nga farmacitë e para në qytetin Plovdiv. Në bodrumin e shtëpisë së tij rilindëse  në Qytetin e Vjetër ai ka përzier ilaçe mbi bazën e mjekësisë popullore, por dhe ka krijuar forma të..

botuar më 20-10-18 7.10.PD

Gazetarja turke Vercihan Ziflioğlu nëpër gjurmët e bullgarëve të Kostandinopojës

Për pjesën dërmuese nuk është e ditur se cilët janë bullgarët e Stambollit ose bullgarët nga Kostandinopoja, siç e kanë quajtur historikisht bullgarët, rusët dhe popujt e tjerë sllavë, qytetin afër Bosforit. Në periudhën, në të cilën Stambolli ka qenë..

botuar më 20-10-17 8.05.PD