Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Bullgarët në Stamboll kërkojnë nga Patrikana Ekumenike prift bullgar

Kisha "Shën Stefani" në Stamboll
Foto: BGNES

Pothuajse një muaj një prift i Patrikanës Ekumenike kujdeset për komunitetin bullgar në Stamboll. Prifti i deritanishëm u kthye në Bullgari dhe në vendin e tij patriku ekumenik Vartholomeu emëroi një klerik të vet. Kështu u shkel tradita që bashkësia bullgare në Stamboll të propozojë një prift bullgar i cili emërohet nga patriku ekumenik. Dekada me radhë prifti zgjidhej në frymën e mirëkuptimit reciprok me Patrikanën Bullgare.

Bullgarët në Stamboll presin qëndrimin zyrtar të Sinodit të Shenjtë duke ngulur këmbë që tradita të respektohet. E pikërisht prift zgjedhur nga Bullgaria dhe emëruar me bekimin dhe miratimin e Patrikanës Ekumenike. Këtë e tha para BNR Hristo Kopano – anëtar i kujdestarisë bullgare.


Më shumë nga rubrika

Sot nderojmë “engjëllin tokësor” Shën Joan Rillski

Më 19 tetor Kisha Ortodokse Bullgare kremton solemnisht transferimin e lipsanave të Shën Joan Rillskit në Sredec (Sofja e sotme) dhe kanunizimin e tij zyrtar si shenjtor. E quajnë çudibërës, sepse me emrin e shenjtorit janë lidhur shumë dëshmi të..

botuar më 20-10-19 6.05.PD

Farmacia e lashtë e doktorit Antoniadi në qytetin Plovdiv

Gjatë vitit  1872, mjeku i diplomuar në Vjenë Sotir Antoniadi hap një nga farmacitë e para në qytetin Plovdiv. Në bodrumin e shtëpisë së tij rilindëse  në Qytetin e Vjetër ai ka përzier ilaçe mbi bazën e mjekësisë popullore, por dhe ka krijuar forma të..

botuar më 20-10-18 7.10.PD

Gazetarja turke Vercihan Ziflioğlu nëpër gjurmët e bullgarëve të Kostandinopojës

Për pjesën dërmuese nuk është e ditur se cilët janë bullgarët e Stambollit ose bullgarët nga Kostandinopoja, siç e kanë quajtur historikisht bullgarët, rusët dhe popujt e tjerë sllavë, qytetin afër Bosforit. Në periudhën, në të cilën Stambolli ka qenë..

botuar më 20-10-17 8.05.PD