Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Profesori Zhelev: “Rikthimi i situatës së mëparshme do të jetë mjaftë e vështirë”

Ivan Zhelev
Foto: BGNES

Lidhur me informacionin se afro një muaj një prift i Patrikanës Ekumenike kujdeset për bashkësinë bullgare në Stamboll, teologu profesor Ivan Zhelev tha, se: “Kanunet nuk janë të shkelura. Gjerat na kanë ikur nga duart”. Nuk u bënë hapat e domosdoshëm me kohë dhe fajin për këtë e mbajnë Sinodi i Shenjtë i Kishës Ortodokse Bullgare dhe Ministria e Punëve të Jashtme. “Këto janë pozicione të cilat i mbajmë më se gjysmë shekulli dhe tani i dorëzuam. Rikthimi i situatës së mëparshme do të jetë mjaftë e vështirë”, theksoi profesori Zhelev.

Sinodi i Shenjtë akoma nuk ka dalë me qëndrim zyrtar. Edhe autoritetet shtetërore tek ne përmbahen nga komente.


Më shumë nga rubrika

Sot nderojmë “engjëllin tokësor” Shën Joan Rillski

Më 19 tetor Kisha Ortodokse Bullgare kremton solemnisht transferimin e lipsanave të Shën Joan Rillskit në Sredec (Sofja e sotme) dhe kanunizimin e tij zyrtar si shenjtor. E quajnë çudibërës, sepse me emrin e shenjtorit janë lidhur shumë dëshmi të..

botuar më 20-10-19 6.05.PD

Farmacia e lashtë e doktorit Antoniadi në qytetin Plovdiv

Gjatë vitit  1872, mjeku i diplomuar në Vjenë Sotir Antoniadi hap një nga farmacitë e para në qytetin Plovdiv. Në bodrumin e shtëpisë së tij rilindëse  në Qytetin e Vjetër ai ka përzier ilaçe mbi bazën e mjekësisë popullore, por dhe ka krijuar forma të..

botuar më 20-10-18 7.10.PD

Gazetarja turke Vercihan Ziflioğlu nëpër gjurmët e bullgarëve të Kostandinopojës

Për pjesën dërmuese nuk është e ditur se cilët janë bullgarët e Stambollit ose bullgarët nga Kostandinopoja, siç e kanë quajtur historikisht bullgarët, rusët dhe popujt e tjerë sllavë, qytetin afër Bosforit. Në periudhën, në të cilën Stambolli ka qenë..

botuar më 20-10-17 8.05.PD